OM eist forse celstraf voor onbeschaamde vorm van oplichting van ouderen

OM eist forse celstraf voor onbeschaamde vorm van oplichting van ouderen

Geplaatst op 17 juni 2022, om 12:40 uur

Onbeschaamd. Dat zegt de officier van justitie vandaag voor de rechtbank Noord-Nederland over het handelen van een 20-jarige man uit Delfzijl. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het oplichten van zo’n twintig mensen voor een bedrag van ruim 75.000 euro en eist een celstraf van drie jaar, waarvan een voorwaardelijk. Daarnaast wil het OM het geld dat hij de slachtoffers afhandig heeft gemaakt afpakken.

Volgens het OM is de verdachte betrokken bij het op een slinkse wijze stelen van geld van deze kwetsbare groep mensen. De handelwijze is bij iedereen gelijk. Iemand belt en doet zich voor als bankmedewerker. Die vraagt om de bankgegevens en zegt dat het pasje met een koerier wordt opgehaald. Als de pas wordt opgehaald wordt vaak binnen het uur een groot bedrag van de rekening gehaald. In een aantal gevallen hebben de slachtoffers ook nog eens geld overgeboekt van hun spaarrekening naar de lopende rekening.

Plaag
Deze zaak staat niet op zichzelf. Uit onderzoek blijkt dat met dit soort fraude schades van 40 tot wel 62 miljoen euro worden geleden. “Het is een plaag die moeilijk te stoppen lijkt”, zegt de officier van justitie in zijn requisitoir. “Mensen worden van hun zuur verdiende spaargeld beroofd zonder enige wroeging, keer op keer.”

“Mensen worden van hun zuur verdiende spaargeld beroofd zonder enige wroeging, keer op keer.”

Schaamte
Ouderen zijn vaak de klos met deze specifieke vorm van fraude. De meeste benadeelden in deze zaak zijn geboren in de jaren ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw. “Er wordt dan misbruik gemaakt van hun kwetsbaarheid, maar vooral ook van hun vertrouwen. Vervolgens ervaren ze ook nog schaamte dat hen dit overkomen is. (…) Daar past alleen een onvoorwaardelijke celstraf bij.”

Kwetsbaar
Deze week is ook een andere grote oplichtingszaak behandeld in Noord-Nederland. In die zaak eiste het OM onder meer een celstraf van 27 maanden tegen een eveneens jonge man uit de provincie Groningen. Hij wordt verdacht van het misbruiken van rekeningnummers van kwetsbare jongeren, met behulp waarvan hij mensen op het internet op grote schaal heeft opgelicht. Zo bood hij producten aan online waarvoor mensen betaalden. Helaas ontvingen zij hun bestelde concertkaart of VR-bril nooit.

In een video waarschuwen politie en OM voor oplichtingspraktijken in deze twee zaken.