Geen vervolging DSI-agent die gijzelnemer Apple-Store Leidseplein aanreed

Geen vervolging DSI-agent die gijzelnemer Apple-Store Leidseplein aanreed

Geplaatst op 10 juni 2022, om 10:07 uur

De medewerker van de Dienst Speciale Interventies (DSI) die op 22 februari van dit jaar een 27-jarige gijzelnemer op het Amsterdamse Leidseplein aanreed, handelde volgens de geldende ambtsinstructie. Zijn ingrijpen was gerechtvaardigd en heeft niet tot een strafrechtelijke verdenking geleid. Dat concludeert het OM na beoordeling van het Rijksrecherche-onderzoek dat direct na het beëindigen van de gijzelingsactie werd opgestart.

De Rijksrecherche heeft diverse getuigen gehoord, waaronder de gegijzelde. Er is forensisch onderzoek verricht, onder meer, op het Leidseplein, aan het bomvest en aan de vuurwapens. Tot slot deed de afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) onderzoek naar het dienstvoertuig waarmee de gijzelnemer werd aangereden. De bevindingen van de Rijksrecherche zijn vervolgens naar het OM gezonden voor een beoordeling.

De gijzeling was op 22 februari al uren gaande, toen op enig moment de gegijzelde erin slaagde van de gijzelnemer weg te rennen. De gijzelnemer, voorzien van een vuurwapen en omhangen met een bomvest, zette de achtervolging in. De DSI-agent, die met een dienstvoertuig gepositioneerd stond op het plein, besloot om de gijzelnemer aan te rijden.

Volgens het OM moet het handelen van de DSI-agent worden beoordeeld als een zeer adequate en doeltreffende interventie tegen de gijzelnemer. “Door zijn handelen heeft hij direct een einde gemaakt aan een zeer levensbedreigende situatie voor de gegijzelde en voor de achter zijn dienstvoertuig opgestelde politiemensen”, aldus de hoofdofficier van justitie. “Van politieambtenaren wordt verwacht dat zij in situaties als de onderhavige handelend optreden en actief het gevaar keren.’’

Het handelen van de DSI-agent was passend bij het gevaar dat van de gijzelnemer uitging. Ook de keuze om de man met het dienstvoertuig aan te rijden, was passend. Vanwege de informatie dat de man explosieven bij zich droeg, was het gebruik van het dienstwapen geen optie.

Militair
De 27-jarige gijzelnemer uit Amsterdam overleed een dag na de aanrijding in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zowel zijn nabestaanden als de DSI-agent zijn geïnformeerd over de beslissing van de hoofdofficier van het arrondissementsparket Oost-Nederland om de DSI-agent niet te vervolgen. Met deze beslissing is het onderzoek naar de ‘geweldaanwending’ op het Leidseplein gesloten.

De DSI-agent maakte deel uit van de speciale eenheid die werd opgeroepen voor de gijzeling en is werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee (KMar). Omdat hij formeel militair is, heeft het arrondissementsparket Oost-Nederland het Rijksrecherche-onderzoek beoordeeld. Dit parket behandelt namelijk alle militaire strafzaken.

 

Lees ook: Samenvatting persconferentie gijzeling in winkel Leideseplein