Vier mannen cel in voor ontucht met minderjarig meisje

Vier mannen cel in voor ontucht met minderjarig meisje

Geplaatst op 31 mei 2022, om 08:26 uur

De rechtbank veroordeelt 4 mannen tussen de 23 en 27 jaren oud tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk. De mannen maakten zich schuldig aan ontucht met een minderjarig meisje. Ook moeten de mannen een schadevergoeding betalen aan het meisje.

Op 21 oktober 2019 liep het meisje weg, omdat zij niet meer terug wilde naar de instelling waar zij op dat moment op grond van een rechterlijke machtiging verbleef. Haar moeder gaf het meisje op die dag als vermist op. Op 24 oktober 2019 werd zij aangetroffen in een woning in Dordrecht. Eenmaal terug in de instelling verklaarde het meisje dat ze de afgelopen dagen via Snapchat contact had gezocht met verschillende mannen en daarmee onvrijwillige seks had. De seks zou onder andere hebben plaatsgevonden in hotels. bij de mannen thuis of in de auto op meerdere locaties door heel Nederland. De kinderarts onderzocht het meisje vervolgens en constateerde interne lichamelijke beschadigingen. Het meisje deed daarna aangifte van verkrachting door de mannen.

Bewijs
De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is. Drie van de 4 mannen geven toe dat zij seks met het meisje hadden, maar voegen daar aan toe dat dit met wederzijdse instemming was en dat zij niet wisten dat zij slechts 14 jaar oud was. Het is echter niet relevant of de mannen al dan niet reden hadden te denken dat het meisje meerderjarig was, nu de leeftijd een geobjectiveerd bestanddeel is. Dit is een juridische term. Dat betekent in dit geval dat de rechtbank niet hoeft te beoordelen of de man ook wist dat het slachtoffer minderjarig was toen hij seks met haar had.

De 4e man bekende bij de politie seks met het meisje te hebben gehad, maar kwam daar op de zitting op terug. Er zou toch geen seks hebben plaatsgevonden. De rechtbank vindt de verklaring op de zitting niet geloofwaardig en houdt de man aan de verklaring die hij bij de politie heeft afgelegd.

Straf
De rechtbank oordeelt dat de mannen door hun handelen de lichamelijke en seksuele integriteit van het slachtoffer ernstig hebben geschonden. Dat het meisje uit eigen beweging contact met de mannen heeft gelegd en dat de seksuele handelingen mogelijk niet (volledig) tegen haar wil hebben plaatsgevonden, maakt de mannen niet minder strafbaar.

Volgens de rechtbank kan – kijkend naar de ernst van het feit dat de mannen hebben gepleegd – niet worden volstaan met een andere straf dan een (deels onvoorwaardelijke) gevangenisstraf. Daarom legt de rechtbank aan de mannen een celstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk op.

Schadevergoeding
De mannen moeten elk aan het meisje een schadevergoeding van 1.500 euro betalen. Zij hebben seks gehad met het meisje terwijl zij slechts 14 jaar was. De aard en ernst van dit handelen is dusdanig dat voor de hand ligt dat het meisje hier nadelige gevolgen van heeft ondervonden en dat zij in haar persoon is aangetast.