Verdachten bankhelpdeskfraude opnieuw aangehouden

Verdachten bankhelpdeskfraude opnieuw aangehouden

Geplaatst op 31 mei 2022, om 17:37 uur

Limburg – In een onderzoek naar bankhelpdeskfraude zijn maandag opnieuw twee verdachten aangehouden die in een eerder stadium van het onderzoek in vrijheid waren gesteld, nadat ze in maart waren gearresteerd. Een derde verdachte zit sindsdien nog steeds in gevangenhouding.

Het onderzoek dat wordt uitgevoerd door de recherche en het Cybercrime Team in Limburg, is in januari van dit jaar opgestart. Begin maart leidde dit tot de aanhouding van drie verdachten in de leeftijd van 19, 21 en 22 jaar. Deze aanhoudingen vonden plaats in Groningen. Tijdens het onderzoek werd ook een zoeking in een woning uitgevoerd waarbij mobiele telefoons en laptops werden aangetroffen. Daarnaast nam de politie ook een vuurwapen in beslag.

De twee mannen die destijds in vrijheid waren gesteld, zijn maandag opnieuw aangehouden. Bij de aanhouding werden mobiele telefoons en een geldbedrag van 2.500 euro inbeslaggenomen. Beide verdachten worden donderdag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. De aanhoudingen werden verricht door politiemensen uit het onderzoeksteam in samenwerking met de politie in Noord-Nederland.
—-

Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd
Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze gebruiken bijvoorbeeld technieken die callcenters ook gebruiken. Verder zijn ze bedreven in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over slachtoffers. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank, een andere instantie, uw dochter of zoon of andere zogenaamde vertrouwde bekende. Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van enige spoed of urgentie. Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Ga hier niet in mee en verbreek meteen de verbinding, dat is helemaal niet onfatsoenlijk!

Om de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit, is belangrijk om wanneer u digitaal gaat, de standaard regels van de ABC in acht neemt: De ABC methode staat voor:

A = alert blijven
Te mooi om waar te zijn, is niet oké
Blijf op de hoogte
Klik nooit zomaar op een link

B = bescherm jezelf
Blijf up-to-date met updates
Gebruik sterke wachtwoorden
Gebruik actuele anti-virus programma’s
Maak offline back-up’s

C = check altijd
Vertrouw je het niet, verbreek het contact
Check de contactgegevens van de afzender