Vrouw steekt vriend dood: 9 jaar cel geëist

Vrouw steekt vriend dood: 9 jaar cel geëist

Geplaatst op 25 mei 2022, om 18:00 uur

Het was niet de bedoeling haar vriend dood te steken, maar één messteek in de borst had dat op 3 juli vorig jaar wel ten gevolg. Een 26-jarige vrouw uit Leidschendam stond vandaag terecht omdat ze na een ruzie met haar vriend een keukenmes had gepakt en daarmee had gestoken. Haar 29-jarige vriend overleed op de vloer in de woonkamer.

De twee hadden een relatie die, zoals de officier van justitie het noemde, “niet de schoonheidsprijs” verdiende. Er was wel vaker sprake van agressie, zowel verbaal als fysiek. En over en weer – beide partners wisten de ander wel eens te raken. Die zaterdagochtend was tijdens een ruzie in de slaapkamer de vrouw door haar vriend bij de keel gepakt. Na een paar klappen tegen zijn hoofd wist ze zich los te maken en naar de keuken te rennen. Daar pakte ze het mes.

De vriend kwam op haar af en daagde haar uit: “Steek dan! Steek me dan!” Daarop heeft ze het mes in zijn borst gedrukt. “Niet met de intentie om hem dood te maken, dat geloof ik ook wel,” zei de officier van justitie tegen de rechtbank. “Maar ze had wel de bewuste intentie hem te steken.” Volgens het OM weet iedereen dat iemand kan overlijden als je hem met een groot mes in de borst steekt. “Als je dat dan toch doet, aanvaard je kennelijk dat risico.”Geen reden voor strafvermindering

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen redenen om een lagere straf te eisen. Er was geen sprake van noodweer. “Vanuit de slaapkamer naar de keuken loop je namelijk langs de voordeur. Ze had weg kunnen gaan.” De officier van justitie meent ook dat verdachte goed wist waarmee ze bezig was. Ze heeft namelijk zelf verklaard: “Ik wilde hem de punt laten voelen en hem laten stoppen”, en ook: “Ik wilde hem afschrikken”.

Daar komt bij dat er op het moment van steken geen geweld meer was. Zoals verdachte het zelf verklaarde: “Hij dreigde alleen nog maar met woorden.” Volgens de officier van justitie was het verdachte die ervoor zorgde dat het weer escaleerde. “Door een mes te pakken was zij juist gericht op een confrontatie.”

Strafeis
Het Openbaar Ministerie gelooft direct dat de dood van haar vriend ook voor verdachte een grote schok is. “Maar meer dan dat heeft ze zijn familie verschrikkelijk en onherstelbaar leed aangedaan. De pijn is voelbaar. En dat komt door het handelen van verdachte.”

De officier van justitie vroeg aan de rechters om een gevangenisstraf voor de duur van 9 jaar op te leggen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.