Misser leidt tot ontdekking 605.000 xtc-pillen

Misser leidt tot ontdekking 605.000 xtc-pillen

Geplaatst op 17 mei 2022, om 10:28 uur

Een kleine misrekening leidde in 2019 tot de ontdekking van ruim 605.000 xtc-pillen. Ze werden op vrijdag 1 maart 2019 gevonden door de nieuwe eigenaars van een loods in Gouda. De drugssmokkelaars dachten dat de makelaar pas op dinsdag de sleutel zou overdragen en hadden hun pillenkist dus nog vol vertrouwen in de loods staan.

De nieuwe eigenaars waren verbaasd toen ze nog een kist aantroffen in de loods waarvan ze net de sleutel hadden gekregen. Nieuwsgierig naar de inhoud haalden ze het deksel van de kist. Daar zagen ze een paar verpakkingen van straalkacheltjes, maar dat bleek niet meer dan een deklaag. Onder de kacheldoosjes troffen ze zakken vol met driehoekige, blauwe pillen. Onderzoek wees uit dat het ging om 605.040 xtc-pillen met een gewicht van bijna 270 kilo.

In de loods hingen ook nog camera’s die op de kist waren gericht. Of de verdachten hebben gezien dat er mensen bij hun contrabande stonden is niet duidelijk, feit is wel dat ze kort erna vier man sterk bij de loods arriveerden. Met een stalen gezicht vertelden ze dat ze zich hadden vergist in de sleuteloverdracht, maakten het deksel weer dicht en lieten de nieuwe eigenaars nog de kist buiten zetten. Er zou een vrachtwagentje komen om hem op te halen. In plaats daarvan kwam net op dat moment de politie aan, die al was gealarmeerd.

Twee identieke kisten
Onderzoek heeft volgens het Openbaar Ministerie uitgewezen dat de harddrugs bestemd waren voor Maleisië. Een maand eerder hadden de verdachten al een kist met een aggregaat naar dat land verzonden. Het OM gaat er van uit dat dit een testzending was, om de route uit te proberen. Want in maart moest precies eenzelfde kist, met precies hetzelfde gewicht, op precies dezelfde dag in de week via precies dezelfde route worden verscheept. Dat zou de pillenkist worden.

Tegen de leider van het transport (69 jaar uit Bergschenhoek) eiste het Openbaar Ministerie 7 jaar cel. Twee uitvoerders (39 uit Hoorn en 34 uit Breda) hoorden 6 en 4 jaar tegen zich eisen. Een vierde verdachte is inmiddels overleden, het OM heeft in zijn zaak om niet ontvankelijkheid gevraagd. Over twee weken doet de rechtbank in deze zaken uitspraak.

Dinsdag staat nog 55-jarige Amsterdammer voor de rechter.

Foto’s: Politie / Openbaar Ministerie