Vijf jaar gevangenisstraf voor deelname aan criminele drugsorganisatie

Vijf jaar gevangenisstraf voor deelname aan criminele drugsorganisatie

Geplaatst op 13 mei 2022, om 10:11 uur

Een 48-jarige man is vandaag door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat de man ruim zestien maanden heeft deelgenomen aan een criminele drugsorganisatie. . Ook heeft hij in die periode grote hoeveelheden cocaïne verhandeld en voorbereidingshandelingen voor lokale drugshandel getroffen. De rechtbank spreekt de man vrij van het treffen van voorbereidingshandelingen voor internationale drugshandel.

Versleutelde berichten
De man is in beeld gekomen naar aanleiding van berichten van EncroChat en Sky ECC. Dit zijn communicatiediensten waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. De man heeft bekend de gebruiker te zijn geweest van verschillende accounts. Van een oude jeugdvriend kreeg hij de opdracht om tegen een contante vergoeding tasjes aan te nemen, op te slaan in een kluis in verschillende opslagplaatsen en deze vervolgens aan derden te verstrekken. Dit begon met kleine hoeveelheden cocaïne, maar die werden gaandeweg steeds groter. Zo had de man naar eigen zeggen op enig moment ongeveer 300 kilo cocaïne in de kluis van een opslagplaats liggen.

Gevangenisstraf
De rechtbank is van oordeel dat een gevangenisstraf van vijf jaar passend is. De man was als bewaarder en doorgever van zeer grote hoeveelheden cocaïne (zeker meer dan 3000 kilo in totaal) een belangrijke schakel in het gehele proces van cocaïnehandel. Ook beschikte hij als enige over de sleutel van de kluis waarin hij de cocaïne bewaarde. De rechtbank dicht de man dan ook een grotere rol toe in de criminele organisatie dan hij zelf heeft willen doen voorkomen.

Ontneming
De rechtbank schat dat de man € 420.850,- aan wederrechtelijk verkregen voordeel heeft genoten. Dit bedrag moet hij aan de Staat betalen.