Bijna zeven keer teveel

Bijna zeven keer teveel

Geplaatst op 10 mei 2022, om 07:55 uur

Hoofddorp – Maar liefst 1495 Ugl. Dat is wat een 54-jarige vrouw uit Hoofdorp blies toen ze werd betrapt op rijden onder invloed. 

Agenten zagen maandag rond 16.00 uur op de Van Heuven Goedhartlaan in Hoofddorp een auto rijden die flink slingerde en langzaam reed. Dit opvallende rijgedrag was reden genoeg om de bestuurster aan een controle te onderwerpen. Direct hadden agenten door dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde: ze sprak met dubbele tong, haar adem rook naar alcohol en ze vertoonde vreemd gedrag.

Op straat blies de vrouw een ‘F’, hierop werd de vrouw aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar blies de Hoofddorpse maar liefst 1495 Ugl.

Straffen voor alcohol in het verkeer
Lichte overschrijdingen handelt de politie zelf af. Zwaardere overtredingen (een promillage van meer dan 351 Ugl) legt de politie voor aan het Openbaar Ministerie. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Naar aanleiding van de uitslag van de blaastest kan de rechter u een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.

Daarnaast kunt u van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) of EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze verplichte cursussen duren enkele dagen en moet u zelf betalen. In deze cursus wordt onder meer de negatieve invloed van alcoholgebruik op de verkeersveiligheid aan de orde gesteld. De cursus is verplicht voor iedereen die is aangehouden met een alcoholgehalte van minimaal 350 Ugl. Voor beginnende bestuurders geldt een alcoholgehalte van minimaal 220 Ugl.

Weigert u mee te doen of bent u afwezig? Dan raakt u uw rijbewijs direct kwijt. Is het aangetroffen alcoholgehalte in uw adem hoger dan 785 Ugl? Dan krijgt u ook een medisch onderzoek opgelegd door het CBR. 

2022090565