Heftige woningoverval in Boskoop: jeugddetentie geëist

Heftige woningoverval in Boskoop: jeugddetentie geëist

Geplaatst op 9 mei 2022, om 20:37 uur

NIJMEGEN/BOSKOOP – Op 10 mei 2021 vond een woningoverval plaats op de Boezemlaan in Boskoop. In de nacht stonden plots twee mannen in de slaapkamer van de bewoners, die met messen werden bedreigd en werden vastgebonden. Een 18-jarige man uit Bilthoven en een 20-jarige man uit Nijmegen stonden maandag als verdachten terecht.

Via het keukenraam wisten twee mannen die nacht binnen te komen in het huis. De bewoners werden vervolgens overvallen in hun slaapkamer. De slachtoffers werden bedreigd met messen, die werden ook tegen hun keel gezet. Beiden werden in bed vastgebonden aan handen en voeten. Ze moesten zeggen waar de kluis was, anders zouden hun armen of benen worden afgesneden. Uiteindelijk werd de vrouw nog gesmoord, met de punt van een mes werd een washandje in haar mond gepropt.

In een andere slaapkamer werd ook een van de twee zoons bedreigd en vastgebonden. Hij moest zijn telefoon afgeven. Ook andere elektronica werd meegenomen, evenals geld en sieraden.

Zeer agressief
Op basis van een vingerafdruk, een bloedspoor en telefoontaps werden de volgende dag drie verdachten aangehouden. Een van hen blijkt dicht bij de slachtoffers te wonen. De zaak tegen hem moet nog behandeld worden.

De officier van justitie vertelde op zitting aan de rechtbank hoe heftig de woningoverval was, waarbij de overvallers een mes hadden meegenomen en eentje ter plekke uit de keuken hadden gehaald, en zich zeer agressief hadden opgesteld. “Het is een wonder dat de slachtoffers zo rustig en kalm zijn gebleven,” zei ze, “want ik moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als zij in paniek waren geraakt en wat voor effect dat op deze jonge, onvoorspelbare verdachten zou hebben gehad.”

Strafeisen
Tegen de 18-jarige verdachte eiste ze 9 maanden jeugddetentie en oplegging van de PIJ-maatregel; verdachte zou in een instelling voor jeugdigen moeten worden opgenomen. Hij stond naast de overval terecht voor nog twee geweldsincidenten.

Tegen de 20-jarige verdachte eiste de officier van justitie 14 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel.