Bekerfinale in Rotterdam, 22 aanhoudingen en drie gewonden

Bekerfinale in Rotterdam, 22 aanhoudingen en drie gewonden

Geplaatst op 17 april 2022, om 22:05 uur

Rotterdam – De bekerfinale op 17 april tussen PSV en Ajax in een uitverkochte Kuip in Rotterdam heeft tot 22 aanhoudingen geleid. De arrestanten maakten zich schuldig aan openlijk geweld, het bezit of gooien van vuurwerk, drugsbezit en niet voldoen aan bevel of vordering. Allen werden buiten het stadion aangehouden.

Voorafgaand aan de wedstrijd werden zo’n 200 Ajax-supporters in vier touringcars door de Rotterdamse politie bij een benzinestation langs de A15 aan de kant gezet. Deze fans had in Amsterdam gefouilleerd moeten worden, maar een deel van hen omzeilde doelbewust deze verplichte veiligheidscontrole. Omdat het ongewenst en onveilig was om een grote groep ongecontroleerde mensen het stadion binnen te laten, werden de bussen langs de A15 stilgezet en de passagiers alsnog gecontroleerd. Grofweg de helft van hen kon door naar de Kuip, maar de ander helft werd vanwege het doelbewust ontlopen van de controle én vanwege het bezit van drugs terug richting Amsterdam gestuurd.

Uitbraken
Toen net na de 2-1 voorsprong van PSV Ajax-supporters uit hun vak braken en in een buurvak terechtkwamen, grepen stewards en de politie in om deze supporters weer terug naar hun plek te werken. Bij dit ingrijpen raakten twee PSV-supporters lichtgewond. Zij hoefden niet naar het ziekenhuis en konden ter plaatse behandeld worden. Eén agent raakte gewond aan zijn hand en moest naar het ziekenhuis voor controle en behandeling. Van de uitgebroken Ajax-supporters krijgen vijf van hen van de Kuip een eventuele maatregel opgelegd wegens het overtreden van de stadionhuisregels.

Druk, maar beheersbaar
Na de wedstrijd was het nog even onrustig bij de Kuip doordat supporters elkaar en de politie korte tijd met vuurwerk bekogelden, maar al snel keerde de rust weer terug. De politie spreekt van een drukke, maar beheersbare dag.