Pandora actie SMS Bom naar 250 contacten uit dealertelefoon

Pandora actie SMS Bom naar 250 contacten uit dealertelefoon

Geplaatst op 15 april 2022, om 13:04 uur

Venlo – Vandaag, vrijdag 15 april, ontvingen ruim 250 personen een sms van de politie. De telefoonnummers stonden in de telefoon van een drugsdealer die dinsdag 12 april, als gevolg van een Pandora onderzoek, is aangehouden. Het sms-bericht leidt de ontvangers naar een website met informatie over drugsgebruik en een verwijzing naar hulpverlening. Het doel van deze actie is drugsgebruikers te helpen met het vinden van een uitweg en bewust te maken van de gevolgen van drugsgebruik. Het is de eerste keer dat in Limburg op deze manier een sms wordt verstuurd door de politie.

In een onderzoek van Pandora, gericht op de aanpak van drugscriminaliteit in Venlo, is op 12 april een 22-jarige man uit Venlo aangehouden. De man wordt verdacht van de handel in verdovende middelen. In de telefoon die hij voor zijn handel gebruikte trof de politie een klantenbestand van 250 telefoonnummers aan. Deze nummers zijn eenmalig gebruikt om een sms te versturen.

Met de neus op de feiten drukken
Hans de Haas, teamchef van de politie Venlo-Beesel: ‘We willen de gebruikers met de neus op de feiten drukken. Daarbij vinden we het belangrijk om ze te laten weten dat het mogelijk is om te stoppen met drugsgebruik. Vaak komen we in ons werk mensen tegen die geen uitweg meer zien. Soms zijn gebruikers afhankelijk van hun dealer en in enkele gevallen gaat het zover dat ze hun huis beschikbaar stellen als opslagplek of dat ze hun bankrekening laten misbruiken voor financiële transacties. Op die manier word je als gebruiker meegesleurd in de criminaliteit.’

Effecten op eigen omgeving vaak onderschat
In het sms-bericht vinden de ontvangers een link naar een website van de gemeente Venlo. ‘Jouw telefoonnummer is aangetroffen in de dealtelefoon van een drugsdealer. Brengt drugs je in de problemen? Er is een oplossing! Ga naar venlo.nl/sms-actie-politie’. Op deze website staat waarom de sms is verstuurd, wat de risico’s zijn van drugsgebruik én is er aandacht voor hulpverlening. Burgemeester Scholten staat volledig achter deze actie: ‘Als het ons lukt om één drugsgebruiker te helpen met stoppen dan is dat winst. Druggebruikers hebben niet altijd door dat ze een systeem van criminaliteit in stand houden. Ook de effecten op hun eigen omgeving worden vaak onderschat. Ik vind het belangrijk dat we daar aandacht aan schenken.’

Van onrust naar rust in de wijk!
De telefoonnummers zijn eenmalig gebruikt voor het versturen van een sms, ze worden niet met anderen gedeeld en leiden niet tot een registratie op naam in de politiesystemen. De actie was een nauwe samenwerking van de gemeente, het OM en de politie onder de vlag van Pandora. Pandora richt zich op de criminaliteit in de woonwijken; die moet een halt worden toegeroepen. Het leven in de wijk voor de wijkbewoners aangenamer, leuker en veiliger maken. Van onrust naar rust in de wijk!