Praten over sextortion in een Escaperoom

Praten over sextortion in een Escaperoom

Geplaatst op 12 april 2022, om 16:26 uur

Arnhem – Marije, ik heb je account gehackt en nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Wil je niet dat deze foto’s online komen, dan wil ik dat je mij betaalt in Bitcoins. Doe je dit niet, dan lek ik alle foto’s online en stuur ik ze naar jouw ouders en vrienden.

Zo begint de Escaperoom ‘Bl@ckmail’ die vanaf half april door Gelderland en Overijssel toert. De bus trekt langs verschillende middelbare scholen om het gesprek aan te gaan rond cybercrime en sextortion. In de Escaperoom krijgen jongeren 20 minuten de tijd om vier opdrachten te maken. Als alle opdrachten succesvol zijn afrondt en de juiste codes invoert worden, voorkomen de deelnemers dat de foto’s van Marije online komen.

Schaamte

De Escaperoom is ontwikkeld door Politie Amsterdam, met als doel jongeren cyberbewust te maken. Bij sextortion wordt iemand afgeperst met gebruik van naaktfoto’s, filmpjes of webcammateriaal. Veel jongeren tussen de 13 en 25 jaar zijn er slachtoffer van.

In de tweede helft van 2021 is in Oost-Nederland 220 keer aangifte gedaan van sextortion. Het aantal slachtoffers ligt naar waarschijnlijkheid veel hoger omdat niet iedereen aangifte doet. Veel slachtoffers doen geen aangifte uit schaamte.

Gesprek na afloop

Naast de bewustwording over het fenomeen, willen we ook de schaamte doorbreken en jongeren handreikingen bieden om het te voorkomen. Het spel zelf helpt hierbij, want in de opdrachten komen verschillende aspecten van cybercrime terug. Maar het belangrijkst is het gesprek na afloop. In dit gesprek ligt de focus op preventie en online veiligheid, maar wordt ook gesproken over schaamte en wat je kunt doen als je toch slachtoffer bent geworden.

Arnhem

De bus start in Arnhem in week 15. Daarna toert de bus langs andere plaatsen in de eenheid Oost-Nederland.

Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.