Drie mannen aangehouden voor bankhelpdeskfraude

Drie mannen aangehouden voor bankhelpdeskfraude

Geplaatst op 12 april 2022, om 08:59 uur

Roosendaal – Een alerte schoonzoon heeft de politie snel op het spoor gezet van oplichters die zijn schoonmoeder wilde bestelen via bankhelpdeskfraude. Drie mannen zijn aangehouden.

Op woensdag 6 april 2022 om 21.25 uur belt een man naar het Operationeel Centrum. Zijn schoonmoeder, die woonde aan de Laan van Vlaanderen, had hem in paniek opgebeld. Ze was via de telefoon benaderd door iemand van de bank. Er zou iets mis zijn met haar bankrekening. Om haar te helpen zou een medewerker van PostNL haar bankpas op komen halen in een envelop waar ook haar pincode op geschreven moest staan. Maar de vrouw is toch bang geworden en realiseert zich dat ze misschien wel opgelicht gaat worden. Ze belt haar schoonzoon.

Aanhoudingen

De vrouw was terecht bang geworden. Ze was inderdaad (bijna) het slachtoffer van bankhelpdeskfraude. Maar gelukkig realiseert ze zich dat op tijd. Er wordt een plan gemaakt om de verdachte(n) aan te houden. Agenten in burger nemen positie in rondom de woning in afwachting van de nepmedewerker van PostNL. Op wat grotere afstand worden agenten in uniform gepositioneerd. En ja hoor, op het afgesproken tijdstip verschijnt een man in een jas van PostNL aan de deur en neemt de goederen in ontvangst. Kort daarna wordt hij in zijn kraag gepakt en aangehouden. Maar de 20-jarige Rotterdammer is daar niet alleen. In een auto worden nog twee mannen aangehouden, een 24-jarige en een 29-jarige plaatsgenoot.

ABC: Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd

Bovenstaand incident is goed afgelopen voor het potentiele slachtoffer, omdat zij ontzettend alert was. Waar kunt u zelf op letten?
– Uw bank zal nooit om uw saldo vragen, ook niet als controlevraag
– Uw bank zal u nooit onder druk zetten om zo snel mogelijk te handelen. Zij hebben andere mogelijkheden om een rekening te blokkeren als dat nodig is.
– Komt een leidinggevende aan de lijn? Pas op, dat is ook een oplichter die in het complot zit.

Herkent u bovenstaande vragen? Hang dan direct op, bel zelf uw bank via een bekend nummer en check of het telefoontje juist was. Bel ook altijd de politie om melding te maken bij een poging, of doe aangifte wanneer er daadwerkelijk fraude heeft plaatsgevonden.

Onthoud de ABC-methode en u bent beschermd tijdens uw digitale activiteiten. ABC, daar blijft u digitaal veilig mee!