Cel en tbs geëist na doodrijden 51-jarige bromfietsrijdster

Cel en tbs geëist na doodrijden 51-jarige bromfietsrijdster

Geplaatst op 7 april 2022, om 21:05 uur

Met een harde klap botste een automobilist vorig jaar in ‘s-Gravenzande op een bromfiets toen hij over het fietspad probeerde te ontkomen aan de politie. De 51-jarige bromfietsrijdster overleed enkele dagen later als gevolg van de aanrijding. De 61-jarige automobilist stond donderdag voor de rechter.

De 61-jarige autistische man had die avond ruzie gehad met zijn vader, een ruzie die zo hoog opliep dat de politie werd gebeld. Toen de politie aankwam zagen ze de man rijden met beslagen autoramen, over het fietspad van de Noordlandseweg. Daar probeerden ze hem tegen te houden door de politieauto op het fietspad te zetten. Een van de agenten stapte uit en gaf een stopteken.

De man besloot niet te stoppen, maar om de politieauto heen te rijden. Dat deed hij zo gevaarlijk, dat de agente opzij moest springen om niet omver gereden te worden. Volgens de officier van justitie heeft verdachte zich daarmee schuldig gemaakt aan een poging zware mishandeling.

Bromfiets aangereden
Kort erop hoorden de agenten, die weer instapten, een harde klap. Verdachte was blijven doorrijden en bovenop een bromfiets gereden die toevallig over het fietspad kwam aanrijden. De bromfietsrijdster, een 51-jarige vrouw uit Hoek van Holland, werd nog een stuk meegesleept onder de auto.

De agenten en omstanders hebben nog eerste hulp verleend aan het slachtoffer, waarna ze met spoed naar het ziekenhuis werd vervoerd. Een aantal dagen later overleed ze aan haar verwondingen. De officier van justitie verwijt de verdachte roekeloos rijgedrag met een dodelijk ongeval tot gevolg.

Tbs met dwang
Verdachte is door zorgverleners onderzocht en lijdt volgens hen aan ernstige persoonlijkheidsstoornissen, zoals autisme en schizofrenie. Hij zou verminderd, maar niet volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. Daarom eiste de officier van justitie nog wel een straf, naast dat tbs met dwangverpleging volgens haar geboden is.

Wat het Openbaar Ministerie betreft zou de man moeten worden veroordeeld tot 18 maanden cel en tbs met dwangverpleging, plus voor beide feiten een rijontzegging voor de duur van 5 jaar. Over twee weken doet de rechter uitspraak.