6 jaar cel en tbs voor man die eigen broer wilde vermoorden

6 jaar cel en tbs voor man die eigen broer wilde vermoorden

Geplaatst op 6 april 2022, om 19:06 uur

Een 56-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en tbs met dwangverpleging. De man probeerde in mei vorig jaar vanuit het niets zijn broer te vermoorden door met een mes in zijn nek te steken. Een derde broer (54) wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Volgens de rechtbank was sprake van noodweerexces toen hij zijn aangevallen broer verdedigde. Dit deed hij door zijn andere broer met een mes te steken.

Steekpartij
De 56-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, kwam op 27 mei 2021 naar de woning van zijn moeder in Utrecht. Op dat moment waren zijn twee broers daar ook. Op camerabeelden is te zien hoe hij binnen een half uur met zijn fiets aankomt, die parkeert en een paar keer heen en weer loopt. Als het slachtoffer, een broer van de 56-jarige man, vanuit de woning van hun moeder wat spullen naar beneden wil brengen, ziet hij opeens zijn broer aan komen stormen. Die steekt hem direct met een mes in zijn nek. De broers vallen van de trap en er ontstaat op straat een worsteling. De derde broer schiet te hulp door met een mes in de rug van zijn 56-jarige broer te steken. Vlak daarna arriveert de politie.

Poging moord
Volgens de rechtbank is in de zaak van de 56-jarige man sprake van poging tot moord. Hij had een vooropgezet plan om zijn broer te doden. Uit de camerabeelden valt op te maken dat hij om 22:52 uur voor het eerst bij de woning te zien is. Daar fiets en loopt hij een paar keer voorbij. Om 23:22 uur stuurt hij zijn vriendin nog een berichtje met de tekst ‘bel me even niet oke’. Een minuut later komt hij plotseling tevoorschijn, versnelt zijn looppas en een paar seconden later is de worsteling van de twee broers te zien. Op het aangetroffen mes waarmee de broer in zijn nek is gestoken, zat DNA van de verdachte. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Omdat de man in het verleden vaker is veroordeeld voor geweldsdelicten, met name gericht op zijn familie, en omdat sprake is van een stoornis, legt de rechtbank ook tbs met dwangverpleging op. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

Ontslag van alle rechtsvervolging
De rechtbank ontslaat de 54-jarige broer uit Harmelen van alle rechtsvervolging. Hij mocht zijn broer verdedigen tegen de aanval door de andere broer. Net als de officier van justitie en de verdediging is de rechtbank van oordeel dat bij de man sprake was van hevige emoties en angst. Gelet op de jarenlange agressie en geweld richting zijn familie, vreesde hij nu echt voor het leven van zijn broer. Deze omstandigheid maakt dat de man niet strafbaar is. Het is begrijpelijk dat hij zijn broer te hulp schoot, maar de rechtbank merkt hierbij wel op dat de manier waarop hij dit deed onevenredig was. Hij bleef zijn broer steken, ook toen de dreiging voorbij was. Dit had hij zich eerder moeten realiseren.