‘Nepbom’ die treinverkeer rondom Utrecht platlegde leidt niet tot veroordeling

‘Nepbom’ die treinverkeer rondom Utrecht platlegde leidt niet tot veroordeling

Geplaatst op 2 april 2022, om 10:23 uur

Een 42-jarige man die vorig jaar een zelfgemaakte ‘nepbom’ achterliet bij station Utrecht Lunetten had niet de intentie om anderen te laten geloven dat het knutselwerkje daadwerkelijk zou ontploffen. De ‘nepbom’ was een surprise voor een vriend, die de man in alle haast op het perron heeft laten staan. Het is nooit de bedoeling geweest anderen daarmee te laten schrikken. De rechtbank Midden-Nederland spreekt hem daarom vrij van het achterlaten van een nepbom. De man is wel veroordeeld voor het vernielen van een hek, drugsbezit en, zoals dat juridisch heet, wederrechtelijke vrijheidsberoving.

EOD onderzoekt verdachte pakketje
Op 19 augustus werd op station Utrecht Lunetten een verdachte pakketje gevonden. Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch is urenlang stilgelegd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht het pakketje en concludeerde dat het ongevaarlijk was. Een getuige zag dat de 42-jarige man de ‘bom’ achterliet en schakelde de hulpdiensten in. Bij de politie verklaarde de man – die indertijd verbleef in een instelling voor mensen met psychiatrische- en verslavingsproblemen – dat hij de ‘bom’ had gemaakt als surprise voor een vriend en dat hij deze vergeten was.

Van geen kwaad bewust
De rechtbank vindt die verklaring geloofwaardig. Dat blijkt onder andere uit facebookberichten tussen de man en de vriendin van zijn vriend. Voordat hij het pakketje achterliet heeft hij met haar gechat over de surprise en dat hij zijn vriend wilde laten schrikken. Hij schrijft onder andere dat dit de surprise is waar hij het de vorige keer over had. Later verklaart die vriendin tegen de politie dat de 42-jarige Utrechter nooit iemand kwaad zou doen. De man kampt met de nodige problemen zoals warrigheid en concentratie- en geheugenstoornissen. De rechtbank weegt in haar oordeel ook mee dat de man door niemand is gewaarschuwd over de gevolgen van het maken van zo’n surprise. Niet door de vriendin en ook niet door de medewerkers van de instelling waar hij verbleef. De man was zich dus niet bewust van de gevolgen die het maken en achterlaten van zo’n surprise zou kunnen hebben. Een veroordeling kan alleen plaatsvinden als iemand ook echt van plan was anderen daarmee te laten schrikken. Dat is niet vast komen te staan.

Vrijheidsberoving, drugsbezit en vernieling
Naast het achterlaten van een nepbom heeft het Openbaar Ministerie de man ook vervolgd voor een drietal andere feiten: vrijheidsberoving van twee medewerkers van de instelling waar hij verbleef, drugsbezit en het vernielen van een hek. Die feiten zijn wettig en overtuigend bewezen. In 2020 heeft de man in een gesprek met twee medewerkers de deur van zijn kamer op slot gedraaid en is daarvoor gaan staan. Dit was voor die medewerkers erg beangstigend, temeer omdat de man onder invloed van alcohol en drugs was. De rechtbank legt de man een voorwaardelijke gevangenisstraf op van vijf maanden en bepaalt dat hij in een kliniek moet verblijven om aan zijn problematiek te werken. Ook moet hij contact houden met de reclassering.