Geen gevangenisstraf maar tbs voor doden Heerlense tiener

Geen gevangenisstraf maar tbs voor doden Heerlense tiener

Geplaatst op 28 maart 2022, om 15:21 uur

Na een voorarrest van ruim één jaar verlaat Heerlenaar Paul O. (21) de gevangenis op korte termijn. Hij verhuist naar een kliniek, nu hij voor het doodsteken van zijn 19-jarige vriend geen gevangenisstraf maar een tbs-maatregel heeft gekregen.

De rechter acht Paul volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij zou op 23 januari 2021 hebben gestoken tijdens een psychose.

Laatste stap
Deskundigen die Paul onderzochten, spraken van verminderde toerekeningsvatbaarheid. “Maar hij zit dicht tegen volledige ontoerekeningsvatbaarheid aan”, zei een psychiater tijdens het proces. De rechter maakt die laatste stap wél. “Uit het dossier blijkt dat hij er psychisch ernstig aan toe was. Hij hoorde mensen roepen die er niet waren, reageerde niet meer op berichtjes.”

Geen celstraf
Justitie eiste twee weken geleden nog zes jaar gevangenisstraf met een tbs-maatregel. Volgens de aanklager leek het erop dat Paul zijn psychische klachten aandikte, zodat hij geen celstraf zou krijgen. De rechter ziet echter geen concreet bewijs voor het veinzen van klachten. Nu Paul het etiket ‘volledig ontoerekeningsvatbaar’ heeft gekregen, kan er geen gevangenisstraf volgen.

Mildere vorm
Hij blijft in de gevangenis tot er plek is in een forensisch psychiatrische instelling. Dat hoeft niet per se een tbs-kliniek te zijn. Paul kreeg immers geen tbs met dwangverpleging, maar tbs met voorwaarden. Dat is een lichtere tbs-vorm waarbij opname in een psychiatrisch ziekenhuis of een andere zorginstelling ook een optie is.

Tbs met voorwaarden duurt bovendien maximaal negen jaar, terwijl tbs met dwangverpleging in theorie levenslang kan duren. “Geen enkel vonnis doet recht aan het leed van de nabestaanden”, zegt Pauls advocaat Alper Cinar. “Maar dit vonnis is wat mij betreft wel navolgbaar.” Zowel Paul als justitie heeft twee weken om in hoger beroep te gaan.