Vijf verdachten van crimineel netwerk rondom bankhelpdeskfraude aangehouden

Vijf verdachten van crimineel netwerk rondom bankhelpdeskfraude aangehouden

Geplaatst op 22 maart 2022, om 16:59 uur

Rotterdam, Groningen, Meppel, Werkendam – Op dinsdagochtend 22 maart 2022 heeft de politie vijf personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude en witwassen. De verdachten hebben door het hele land slachtoffers gemaakt.

Het cybercrimeteam in de eenheid Zeeland-West-Brabant is een onderzoek gestart na een tip van een onderzoeksjournalist. In deze tip stond dat er diverse advertenties op social media geplaatst werden waarin geldezels worden geronseld. Deze geldezels worden gebruikt om geld te pinnen, wat verkregen is via oplichting door bankhelpdeskfraude. Het was dus aannemelijk dat er, naast de geronselde geldezels, ook een hoop slachtoffers van oplichting zouden zijn.

Groots onderzoek
In december 2020 koppelde het onderzoekteam hier zo’n 14 meldingen aan en na een jaar onderzoek naar deze advertenties en de geldezels, komt een crimineel netwerk naar voren.

Begin 2022 wordt het grootse onderzoek verder afgerond en komen er vijf verdachten in beeld. Deze personen worden verdacht van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude. Dit houdt in dat zij daadwerkelijk mensen opbellen als medewerker van een bank om hen geld te afhandig te maken. Ook worden zij verdacht van het ronselen van geldezels om het via fraude verkregen geld te pinnen.

Verdachten
In totaal zijn er vijf verdachten aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Portugaal, drie mannen van 20 jaar uit Rotterdam, en een man van 21 jaar uit Groningen.

Dankzij nauwe samenwerking tussen de eenheden Zeeland – West-Brabant, Rotterdam en Noord-Nederland zijn er 8 doorzoekingen geweest in Rotterdam, Groningen, Meppel en Werkendam.

Hierbij zijn elektronische goederen in beslag genomen die mogelijk met de bankhelpdeskfraudezaak te maken hebben. Er is ruim 14.000 euro in beslag genomen, ruim 2000 euro nepgeld en een voertuig. Ook is er een doorgeladen vuurwapen en vermoedelijk verschillende soorten drugs aangetroffen.

Informeer de mensen in uw omgeving
Hoewel phishing en bankhelpdeskfraude (spoofing) bij steeds meer mensen bekend wordt, zien we dat nog steeds veel mensen slachtoffer worden van deze vorm van criminaliteit. We blijven er dan ook veel voor waarschuwen, maar informeer ook vooral de mensen om u heen, zoals ouders en grootouders. Let op, criminelen bellen niet alleen uit naam van de bank. Er zijn ook gevallen bekend waarbij ze zich voordoen als agent. Gebruik daarom altijd de ABC-methode als u ook maar enigszins twijfelt: Blijf altijd alert, Bescherm uzelf en uw computer, en check altijd of u daadwerkelijk met een medewerker van de betreffende organisatie te maken heeft.