85-jarige zorgt voor aanhouding bankhelpdeskfraudeur

85-jarige zorgt voor aanhouding bankhelpdeskfraudeur

Geplaatst op 18 maart 2022, om 17:16 uur

Hendrik-Ido-Ambacht – “Ik hoef geen aai over mijn bol, ik hoef niets. Ik wil alleen laten horen hoe veel impact het heeft”, aldus een 85-jarige vrouw uit Hendrik-Ido-Ambacht. Zij wist dinsdag 15 maart te voorkomen dat ze slachtoffer werd van een babbeltruc, maar ook dan is de nasleep groot. Een oplichter belde haar over problemen op haar bankrekening en dat iemand haar bankpas zou komen halen. Ze schakelde de politie in en zo werd een 18-jarige uit Drunen die een paar uur later voor de deur stond aangehouden.

Helaas komt het nog steeds vaak voor. Slachtoffers die opgelicht worden door bankhelpdeskfraudeurs die met een slimme babbeltruc veel slachtoffers maken. En de impact daarvan is enorm op die slachtoffers. Dinsdag 15 maart werd een 85-jarige vrouw uit Hendrik Ido Ambacht ook gebeld met het nieuws dat er vreemde dingen gebeurden op haar bankrekening en dat ze haar bankpas kon meegeven aan de bankmedewerker die zo langs zou komen. Ze vertrouwde het niet en schakelde de politie in. “Ik ben stiekem naar de buren gelopen, terwijl ik die vent nog aan de lijn had, en heb tegen mijn buurvrouw gefluisterd dat ze de politie moest bellen”. De politie stond snel erna klaar in (de omgeving van) de woning. Twee uur later werd er aangebeld. De 18-jarige die naar binnenkwam vroeg naar de bankpas. Op dat moment werd de 18-jarige op heterdaad aangehouden.

“Het is niet niets”
“Het is mijn burgerplicht! Ik word dikwijls gebeld door banken, en dan hang ik altijd direct op zonder informatie te delen. Banken bellen niet. Deze keer wilde ik actie ondernemen en de oplichter pakken. Dat kwam omdat ik toevallig de dag ervoor op de televisie nog iemand zag die geld was kwijtgeraakt door zo’n oplichter”

De nasleep van dergelijke oplichting is groot. “Stel dat ik er wel in getrapt was, dan was ik nog verder van huis geweest. Maar ook als je er niet in trapt, zit de schrik er goed in. Het is niet niets”

De politie doet verder onderzoek naar het incident. De rechercheur die onderzoekt doet naar het incident stelt: “Het doortastend handelen met hulp van de buren is geweldig. We konden direct klaarstaan en deze man op heterdaad aanhouden. Nu doen we verder onderzoek of er nog andere zaken gekoppeld kunnen worden aan deze verdachte.” De rechter-commissaris heeft vandaag beslist dat de 18-jarige zijn proces in vrijheid mag afwachten, maar hij blijft wel verdachte in de zaak. De 85-jarige is blij met het succes van haar actie: “Ik ben er blij mee dat het succes heeft gehad, maar het is niet bijzonder wat ik heb gedaan. Ik heb gedaan wat ik moest doen.”

Wat kunt u doen?
Te vaak zijn ouderen het doelwit van babbeltrucs. Praat met ouders en grootouders over de gevaren van babbeltrucs en geef ze deze tips:

– De bank nooit via de telefoon om inloggegevens en pincodes zal vragen.
– De bank haalt nooit bankpassen op of vraagt deze terug te sturen.
– Bel bij twijfel, bel altijd zelf de bank om te controleren of het telefoontje wat u zojuist had klopt.

Ben je toch slachtoffer geworden? Schaam je niet, en doe altijd aangifte!