Tot 7 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij productie synthetische drugs
Geplaatst op 17 maart 2022, om 09:14 uurGelderland – De rechtbank veroordeelt 4 mannen voor het samen produceren van synthetische drugs, de voorbereidingshandelingen daartoe en de deelname aan een criminele organisatie. 2 mannen uit Beneden-Leeuwen en een man uit Opheusden zijn ook schuldig aan het samen verontreinigen van de bodem met drugsafval en aan het witwassen van crimineel geld. Een 33-jarige man uit Opheusden en een 51-jarige man uit Beneden-Leeuwen krijgen beiden 7 jaar gevangenisstraf. Een 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen krijgt 4,5 jaar cel. Een 40-jarige man uit Deventer krijgt 30 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.
Op locaties in Haaften, Overasselt, Apeldoorn, Veeningen en Sint Kruis trof de politie drugslabs aan voor de productie van synthetische drugs. Naast amfetamine of metamfetamine zijn in deze labs goederen en precursoren (chemische stof) en andere stoffen voor het produceren van die drugs aangetroffen.
De rol van de mannen
De rechtbank vindt bewezen dat de man uit Opheusden betrokken is bij alle drugslabs. Ook in zijn woning in Arnhem vond de politie metamfetamine, goederen en stoffen voor drugsproductie. De rechtbank vindt ook bewezen dat hij samen met anderen metamfetamine vervoerde van Veeningen naar Sint Kruis. Daarnaast had de man tijdens zijn schorsing van het voorarrest hennep in zijn bezit. Ook bestuurde de man onder invloed van alcohol een auto en veroorzaakte daarmee voor gevaar op de weg.
De 51-jarige man uit Beneden-Leeuwen is volgens de rechtbank betrokken geweest bij de labs in Apeldoorn en Sint Kruis. Van betrokkenheid bij de labs in Haaften, Overasselt en Veeningen wordt hij vrijgesproken. De rechtbank kan uit het dossier niet vaststellen dat hij daar – alleen of samen met anderen – synthetische drugs produceerde.
De 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen is volgens de rechtbank betrokken geweest bij het lab in Sint Kruis en het vervoeren van metamfetamine naar die locatie. Van betrokkenheid bij de labs in Veeningen en Apeldoorn wordt hij vrijgesproken.
De rechtbank vindt bewezen dat de man uit Deventer betrokken is geweest bij het lab in Apeldoorn. Van de andere drugslabs die hem worden verweten wordt hij vrijgesproken.
Drugsafval
Drugsafval zit in de bodem voor de loods in het lab in Sint Kruis. De mannen uit Beneden-Leeuwen en de man uit Opheusden zijn hiervoor volgens de rechtbank aansprakelijk. De rechtbank vindt bewezen dat zij samen met anderen de bodem hebben verontreinigd.
Witwassen
De rechtbank vindt bewezen dat de 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen een personenauto en een horloge heeft witgewassen. De man uit Opheusden en de 51-jarige man uit Beneden-Leeuwen hebben volgens de rechtbank van witwassen een gewoonte gemaakt. Onder andere werden auto’s, geldbedragen en een boot witgewassen.
EncroChat-berichten
De bewezenverklaring van de rechtbank is deels gebaseerd op EncroChat-berichten. De advocaten van de 4 mannen voerden verweer tegen het gebruik van deze berichten als bewijs, omdat deze berichten onrechtmatig zouden zijn verkregen. De rechtbank verwerpt deze verweren.
Criminele organisatie
De rechtbank vindt verder bewezen dat alle mannen deel uitmaakten van een criminele organisatie die tot doel had het produceren en verkopen van synthetische drugs. De man uit Opheusden en de 51-jarige man uit Beneden-Leeuwen hadden daarin een leidinggevende dan wel aansturende rol. Daarbij investeerden zij geld in een of meerdere drugslabs. De andere mannen hadden een kleinere rol. Zij waren de uitvoerders.
Gevangenisstraffen en verbeurdverklaring
De man uit Opheusden en de 51-jarige man uit Beneden-Leeuwen krijgen allebei 7 jaar gevangenisstraf voor de door hen gepleegde feiten. De 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen krijgt 54 maanden celstraf.
Het gedrag van de man uit Deventer werd beïnvloed door een stoornis dan wel een gebrekkige ontwikkeling, die bij hem is vastgesteld door een deskundige. De rechtbank rekent de feiten daarom in verminderde mate aan hem toe. De rechtbank legt – op advies van de reclassering – een (deels) voorwaardelijke straf op met als bijzondere voorwaarde reclasseringscontact. Hij krijgt 30 maanden gevangenisstraf waarvan hij 10 maanden niet hoeft uit te zitten als hij geen nieuwe strafbare feiten pleegt. Ook moet hij zich houden aan het reclasseringscontact tijdens de 3 jaar durende proeftijd.
Als bijkomende straf worden bij de verdachten voorwerpen verbeurd verklaard (eigendom wordt afgenomen). Het gaat daarbij om meerdere (bedrijfs)auto’s, een speedboot, een horloge en geldbedragen.