Aanhouding na achtervolging

Aanhouding na achtervolging

Geplaatst op 16 maart 2022, om 21:50 uur

Brunssum – Woensdagavond is er door het centrum van Schinveld een achtervolging ontstaan met een motorscooter. Dat heeft geleid tot gevaarlijke situaties waarbij omstanders voor hun eigen veiligheid opzij moesten springen. Uiteindelijk eindigde de achtervolging met de aanhouding van de minderjarige verdachte.

Woensdagavond vond er een veiligheids- en criminaliteitscontrole plaats in Brunssum. Rond 18:45 uur werd er gewerkt vanaf de controlepost op de Molenvaart, wanneer een groep scooterrijders komt aangereden bij Haefland. Daarbij valt in het bijzonder een rode motorscooter op die niet voorzien is van een kentekenplaat en waarvan de bestuurder geen helm draagt. Deze bestuurder gaat er bij het zien van de politie vandoor en negeert het gegeven stopteken.

Daarop wordt een achtervolging ingezet door het centrum van Schinveld, Daarbij probeert de bestuurder o.a. via het veld en groengebied aan de politie te ontkomen. Ook de visvijvers en het Burgemeester Adams Sportpark  worden in de achtervolging (meermaals) gepasseerd. Het rijgedrag van de verdachte resulteert in gevaarlijke situaties waarbij omwonenden, passanten en medeweggebruikers aan de kant moeten springen voor hun eigen veiligheid. Ook bij de apotheek op A Ge Water ontstaat een levensgevaarlijke situatie wanneer de bestuurder met hoge snelheid over het trottoir aan de politie probeert te ontkomen. Ook daar moesten diverse omstanders aan de kant springen.

Uiteindelijk weet de politie rond 19:00 uur de motorscooter klem te rijden op het fietspad bij het verlengde van de Ubachsweg, parallel aan de N300. Daar wordt de bestuurder aangehouden en het voertuig in beslag genomen. De 16-jarige verdachte uit Heerlen mag zich verantwoorden voor gevaarlijk rijgedrag (Art. 5a WVW), het rijden zonder rijbewijs, helm en kentekenplaat, het ontbreken van een verzekering en het negeren van een stopteken.

Het lijkt erop dat er niemand gewond is geraakt en er geen schade is aangericht (buiten de schade die een van de politievoertuigen opliep). Er waren veel getuigen van de achtervolging. Daarnaast zijn er diverse personen die zichzelf maar de ternauwernood in veiligheid wisten te brengen toen de verdachte passeerde. Was u een van deze personen en wilt u aangifte hiervan doen? Bel dan 0900-8844.