Man met strafblad van 41 pagina’s krijgt 4 jaar cel voor rellen Coolsingel
Geplaatst op 16 maart 2022, om 09:49 uurRotterdam – De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 39-jarige Rotterdammer veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar voor zijn betrokkenheid bij een levensgevaarlijke brand. De brandstichting vond plaats tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen in november 2021 op de Coolsingel in Rotterdam.
Brandende fakkel
Vast is komen te staan dat de verdachte een brandende fakkel aan een (tot nu toe onbekende) persoon heeft gegeven. Deze persoon heeft met die fakkel een politievoertuig aangestoken. De verdachte had een opruiende rol in dit alles en filmde het geheel al juichend met zijn mobiele telefoon.
Levensgevaar voor mensen in woningen
In een gebouw direct naast de brandende politieauto zijn onder meer woningen gevestigd. Het wooncomplex bestaat uit meerdere etages. Achter verschillende ramen in dat gebouw keken op dat moment mensen naar buiten.
Door de hitte en de rook was het zeer goed mogelijk dat de brand zou overslaan. Bij een evacuatie zouden mensen het pand moeten verlaten ter hoogte van het brandende voertuig. Dat was levensgevaarlijk.
Door de brandweerlieden werd opgemerkt dat het risico voor de bewoners te groot zou worden als de brand niet snel zou worden geblust. De bewoners liepen gevaar voor hun leven. Er waren bovendien mensen die belden dat in hun complex al rook was gezien, wat op zich al gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor personen oplevert.
Schade, onveiligheid en angst
Door de brand is de politieauto ‘total loss’ verklaard en is ook aanzienlijke roet- en glasschade ontstaan aan de gevel van het monumentale Erasmushuis. De exacte schade is in het strafproces niet vast komen te staan maar bedraagt volgens de eigenaar van het gebouw meer dan 300.000 euro.
Daarnaast hebben de rellen en de brand bijgedragen aan in de samenleving heersende gevoelens van onrust en onveiligheid. De verdachte heeft ook actief bijgedragen aan de uitzonderlijke grove verstoring van de openbare orde en aan het tegen de politie gerichte geweld tijdens de rellen.
De betrokken politieagenten hebben het buitensporige geweld als zeer bedreigend ervaren. Zij zagen zich bij het uitoefenen van hun publieke taak geconfronteerd met een grote opgefokte mensenmassa en zijn ernstig in het nauw gedreven. Daarbij voelden zij zich zelfs genoodzaakt om (waarschuwings) schoten te lossen. Zulke ervaringen laten ook bij politiemensen en hun familieleden hun sporen na.
Straf hoger dan eis OM
De rechtbank legt een straf op die ruim een jaar hoger is dan de eis van het OM (36 maanden cel). De rechtbank weegt mee dat er sprake is geweest van zeer ernstige feiten en buitensporige schade.
Maar ook dat de verdachte al een zeer uitgebreid strafblad heeft en pas verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft genomen nadat de politie het videomateriaal dat op de telefoon van de verdachte stond beschreven had.
Naast de opgelegde celstraf moet de verdachte duizenden euro’s aan schadevergoeding betalen aan de eigenaar van het gebouw en de Politie.