Drie jaar cel geëist voor lekken door politieagent

Drie jaar cel geëist voor lekken door politieagent

Geplaatst op 11 maart 2022, om 08:13 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft donderdag 10 maart voor de rechtbank in Almelo een celstraf van drie jaar geëist tegen een man die als politieagent politie-informatie zou hebben doorgespeeld aan derden. De man wordt verdacht van ambtelijke corruptie, schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk.

De verdachte zou dit hebben gedaan in ruil voor drugs. “Ik begrijp niet hoe de verdachte dit zijn eigen collega’s kan aandoen. Overdag met collega’s arrestanten vervoeren, surveilleren op straat, maar buiten diensttijd collega’s dwarsbomen in hun werk om er zelf drugs voor te krijgen”, zei de officier van justitie in haar requisitoir.

De zaak kwam aan het rollen in augustus 2020. Uit onderzoek naar onderschepte berichten via de (versleutelde) chatdienst Encrochat bleek dat politie-informatie was doorgegeven aan “onbevoegden”.

Na het opvragen van loggegevens werd duidelijk dat de verdachte degene was die onrechtmatig informatie had opgezocht in het politiesysteem. Hij had gezocht naar mensen uit zijn omgeving, zoals partners en ex-partners, en naar derden. Gegevens van derden zou hij hebben verstrekt aan criminelen.

Gevaarlijk
De officier van justitie gaf aan dat het lekken van informatie gevaarlijk kan zijn. Zo zou de verdachte aan de hand van een kenteken dat ten tijde van een inbraak door benadeelden was genoteerd, adresgegevens hebben verstrekt die bij dat kenteken hoorden. Aan de hand van die gegevens is toen verhaal gehaald bij de woning. Dat was kennelijk zo dreigend dat dit leidde tot een melding bij de politie van een gijzeling, aldus de officier.

Twee mannen bij wie de politie-informatie terecht zou zijn gekomen, een 32-jarige man uit Borne en een 37-jarige man uit Enschede, stonden donderdag ook voor de rechter in Almelo. Zij worden verdacht van het uitlokken van het schenden van het ambtsgeheim en/of computervredebreuk. De 32-jarige man uit Borne is ook omkoping ten laste gelegd. Hij zou in ruil voor informatie cocaïne aan de verdachte hebben gegeven. Tegen hem is negen maanden celstraf geëist, tegen de 37-jarige man vier maanden cel. Van deze verdachte uit Enschede is niet gebleken dat hij persoonlijk contact heeft gehad met de agent.

Ondermijnend voor de rechtstaat
Voor de (bekennende) verdachte vroeg de officier een “stevige onvoorwaardelijke” celstraf van drie jaar. Ze motiveerde: “Dit soort handelingen raakt niet alleen de integriteit van één politieambtenaar, maar het heeft zijn weerslag op de integriteit van alle opsporingsdiensten. Politiemensen moeten op elkaar kunnen vertrouwen, maar worden wantrouwend bij het horen over dit soort lekken. Ook burgers verliezen zo hun vertrouwen in de opsporingsdiensten. Een straf moet daarom niet alleen vergelden wat de verdachte heeft gedaan, maar even belangrijk is dat deze voorkomt dat anderen in de verleiding komen hetzelfde te doen. Het was echt gevaarlijk wat de verdachte deed. Ondermijnend voor de rechtstaat. Dat belang van een goed functionerende rechtstaat moeten we beschermen.”

De man is op basis van de uitkomsten van een intern politieonderzoek enige tijd geleden al ontslagen.