Cel voor witwassen van ruim 1 miljoen euro aan contanten en drugshandel via post

Cel voor witwassen van ruim 1 miljoen euro aan contanten en drugshandel via post

Geplaatst op 3 maart 2022, om 09:00 uur

BOXTEL – Een 58-jarige man uit Boxtel is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij maakte zich schuldig aan het witwassen van ruim 1 miljoen euro en hield zich bezig met internationale softdrugshandel.

De verdachte werd in juli 2021 op de snelweg ter hoogte van Oirschot aangehouden. In zijn vrachtwagen trof de politie een contant geldbedrag aan van ruim 1 miljoen euro. De biljetten van 50 euro waren verpakt in plastic en waren samen met biljetten van 200 euro in de cabine verstopt in een kartonnen doos onder een plaat met daarop een matras.

Volgens de verdachte kreeg hij 3.000 euro om de doos met het geld te vervoeren. Hem was verteld dat er 150.000 euro in zat. Hij gaf geen andere verklaring over de herkomst van het geld, aan wie hij het moest afleveren of wie de opdrachtgever was. Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat de verdachte wist dat het geld in de doos uit een misdrijf afkomstig was. Zonder twijfel staat daarmee volgens de rechtbank vast dat de verdachte bewust het geld wilde witwassen. Omdat de verdachte naliet de inhoud van de doos te controleren, wetende dat er contant geld in zat, aanvaardde hij bewust de aanmerkelijke kans dat er meer contant geld in de doos kon zitten dan de verdachte (naar eigen zeggen) was verteld. Hij wordt dan ook veroordeeld voor witwassen van het volledige contante geldbedrag.

In de woning van de verdachte trof de politie ook zo’n 40 gram hennep en 9 gram henneptoppen. De 40 gram hennep had hij verpakt in een postpakket dat was voorzien van een vrachtbrief van een koeriersdienst. In september 2020 bood hij een postpakket met ruim 800 gram hennep en hasjiesj aan bij een koeriersdienst. Dit pakket was bestemd voor een afnemer in Italië.


Grensoverschrijdend karakter

De verdachte maakte zichzelf als vervoerder van het contante geldbedrag tot een belangrijke schakel in het witwasproces en had daarbij kennelijk geen ander doel voor ogen dan zijn eigen financiële gewin. Het dossier van deze strafzaak bevat serieuze aanwijzingen dat het geld door hem naar Portugal moest worden gebracht. Met dit grensoverschrijdende karakter houdt de rechtbank rekening bij het bepalen van de straf. Door zich schuldig te maken aan witwassen werkte de verdachte eraan mee dat opbrengsten van misdrijven aan het zicht van justitie worden onttrokken. Daarnaast weegt mee dat de verdachte zich bezighield met internationale softdrugshandel. De rechtbank vindt een celstraf van 2,5 jaar daarom op zijn plaats.