Vader van zieke Jairon (14) riep geesten op in plaats van dokter

Vader van zieke Jairon (14) riep geesten op in plaats van dokter

Geplaatst op 1 maart 2022, om 08:49 uur

Een jongen van 14 jaar heeft in een villa in Turnhout zéker een maand dood op zijn bed gelegen. Al die tijd bleven zijn vader, twee broers en nog drie andere koppels met vier kinderen – allemaal met Surinaamse roots – gewoon in het huis wonen. De speurders vermoeden dat de jongen ziek werd en zijn familie hem trachtte te genezen met geesten en goden in plaats van met een dokter en medicijnen.

Het huis in de Kampheidelaan in Turnhout, waar afgelopen vrijdag de politie binnenviel en een 14-jarige jongen dood in zijn bed aantrof, oogde gisteren verlaten. Er zouden drie mannen, drie vrouwen en zeven kinderen hebben gewoond, maar sinds de gruwelijke vondst van de politie staat de woning leeg. De kinderen worden opgevangen, de volwassenen – tussen de 31 en 43 jaar – zijn door de onderzoeksrechter aangehouden. Ze worden verdacht van opzettelijk onthouden van voedsel of verzorging, zonder het oogmerk te doden, met de dood tot gevolg en schuldig verzuim.

De bal ging aan het rollen nadat de moeder van de 14-jarige Jairon aangifte had gedaan bij de politie, omdat ze zich zorgen maakte over haar drie kinderen die bij hun vader woonden. Ze zou al sinds december niets meer van hen gehoord hebben.

Thuisonderwijs
Het parket laat weten dat er een autopsie gebeurd is, maar dat de doodsoorzaak nog niet duidelijk is. Uitwendige letsels zijn er niet. De jongen zou ziek zijn geweest, en zijn lichaam zou er al enkele weken, zo niet maanden, hebben gelegen. De familie bleef al die tijd in het huis wonen alsof er niets aan de hand was.

De Nederlanders van Surinaamse afkomst – het gaat om verschillende gezinnen – woonden al een jaar in het huurhuis. Ze waren op zichzelf gesteld, maar zorgden volgens de bewoners niet voor overlast. De kinderen zouden al een tijdje thuisonderwijs krijgen. Om die reden werd de 14-jarige Jairon ook niet gemist op school. “De jongen zou er al van begin januari hebben gelegen, hoorden we. Blijkbaar was hij ziek. Maar meer is ons ook niet duidelijk”, getuigt een buurtbewoner.

De Nederlanders huurden het huis van een vrouw die vlakbij woont. “Het zijn nette en correcte mensen, maar ik heb niet veel contact met hen. Dat hoeft ook niet, ze waren op hun privacy gesteld. Ik kan niet geloven dat er een kind is overleden. Wat zou er dan gebeurd zijn? Ik heb echt geen flauw idee.”

Sekte
Advocaat Bart Vosters vertegenwoordigt één van de drie vrouwen die in het huis woonden. “Ik heb mijn cliënte nog geen verklaring laten afleggen. Het was te verwachten dat ze aangehouden zou worden en omwille van het delicate karakter van het dossier, is het voor ons verstandiger om het dossier af te wachten. Ook de exacte doodsoorzaak moet nog veel uitwijzen. Maar de mensen die er woonden en betrokken zijn, zijn heel erg gelovig. We kunnen het misschien zelfs in de buurt van een sekte gaan zoeken. Mogelijk heeft de zieke jongen geen medicatie toegediend gekregen, omdat de volwassenen daar niet in geloofden. Mijn cliënte heeft daarin nog geen standpunt ingenomen, dat is nog te vroeg.”

Vandaag komen de zes voor de raadkamer. “We hebben weleens horen vertellen dat de bewoners in bepaalde rituelen zoals voodoo geloven, maar of dat er iets mee te maken heeft, zal het onderzoek moeten uitwijzen”, klinkt het bij de buurtbewoners.