Oekraïners slaan op de vlucht na raketaanvallen

Oekraïners slaan op de vlucht na raketaanvallen

Geplaatst op 24 februari 2022, om 12:15 uur

Oekraïners slaan massaal op de vlucht na meerdere raketaanvallen vanuit Rusland. Een adviseur van de Oekraïense president verteld tegenover de NOS dat er veertig militairen zijn omgekomen en tientallen gewond geraakt. Ook zijn er burgerslachtoffers gevallen, maar het is onduidelijk hoe veel dat er zijn.

Rond het middag uur werden er nieuwe bominslagen gehoord in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgend een verslaggever van de NOS werden er twee militaire bases en een inlichtingendienst van de Oekraïense krijgsmacht beschoten.

Veiligheidsdeskundige Bob Deen van Clingendael heeft een analyse gemaakt en zegt: “Het Russische leger wil blijkbaar de Oekraïense luchtmacht uitschakelen. Door spoorwegen en bruggen te bombarderen hoopt hij ook troepenverplaatsingen van het Oekraïense leger te bemoeilijken. De vraag is wat hij daarna gaat doen: het land bezetten of greep krijgen op het land door strategische posities te bezetten”, aldus Deen.

Wapens
De president van Oekraïne roept haar burgers op om te vechten voor het land. Op Twitter verteld hij in een Tweet dat ze wapens uitleveren aan iedereen die voor het land willen vechten. Straffen wegens wapenbezit worden kwijtgescholden.

Meerdere doden
Regionale autoriteiten in Oekraïne melden verschillende dodelijke slachtoffers tegenover de NOS. In de zuidelijke regio Odessa zijn zeker 18 mensen om het leven gekomen door een raketaanval. En in de stad Brovary, in de buurt van de hoofdstad Kiev, worden zeker zes doden gemeld. Aan Oekraïense zijde zijn veertig militairen omgekomen en tientallen gewond geraakt, zegt een adviseur van de Oekraïense president tegenover de NOS. Ook zijn er burgerslachtoffers gevallen, maar onduidelijk is hoe veel dat er zijn.

Hulpdiensten in de regio Charkov zeggen dat er na een Russische waarbij een appartementencomplex werd getroffen een jongetje is omgekomen.

Verkeersopstoppingen
Veel mensen vluchten uit Kiev en andere steden naar een veiligere plek, hierdoor ontstaan er lang files. Oxana (39) zegt tegenover RTL Nieuws: “Miljoenen mensen hebben de afgelopen dagen Kiev al verlaten, maar ook vanochtend stond er een lange file voor mijn appartement met mensen die proberen de stad uit te ontvluchten.” Tijdens het uitlaten van haar hond zag ze veel mensen die aan het hamsteren waren bij supermarkten, ook proberen veel mensen hun geld van de bank te halen.

Luchtruim gesloten
Het Russische staatmedium ‘Russia Today’ meldt dat Rusland een deel van het luchtruim heeft gesloten. Er kan in het zuiden van Rusland niet gevlogen worden vanaf twaalf vliegvelden. Het zou gaan om onder meer de luchthavens Rostov, Krasnodar en Smiferopol.

Russen wordt opgeroepen om niet naar die vliegvelden te komen. Zeker tot 2 maart blijven die vliegvelden gesloten.

https://twitter.com/AlexanderLouri4/status/1496783483745755141?s=20&t=WhCWe6K_0iE8_cdZPMbrIg

https://twitter.com/ElHani74/status/1496737642838433792

https://twitter.com/Nautivic/status/1496685369458249728