Nepagenten maken tienduizenden euro’s buit

Nepagenten maken tienduizenden euro’s buit

Geplaatst op 24 februari 2022, om 12:12 uur

Asperen/Raalte – De politie is op zoek naar getuigen van impactvolle zaken in Asperen (gld) en Raalte (ov). Twee mannen in een zwarte Seat Leon deden zich voor als nepagenten. Ze zetten auto’s aan de kant, ‘controleerden’ de inzittenden en gingen er met hun geld vandoor. Opvallend is dat de slachtoffers in beide gevallen uit Oost-Europa kwamen. De totale schade loopt in de tienduizenden euro’s.

Afgelopen maandagmiddag 21 februari is het even voor 15:00 uur raak in Asperen. Een zwarte Seat Leon komt op de Zeiving, vanuit Vuren in de richting van Asperen, naast het voertuig van de slachtoffers rijden en de bijrijder laat via het raam een nep-politielegitimatiebewijs zien. De slachtoffers volgen netjes en worden ‘staande gehouden’ aan de Oude Zuiderlingedijk. De bijrijder van de Seat stapt uit, stelt zich voor als agent en vraagt naar drugs of grote sommen geld in het voertuig. Het aanwezige cashgeld wordt door de slachtoffers afgegeven en de nepagenten gaan er vandoor.

Wederom slachtoffers

De volgende dag, op dinsdagmiddag 22 februari,  is het raak in Raalte. Rond 14:00 uur komt er op de Wijheseweg wederom een zwarte Seat Leon naast het voertuig van de slachtoffers rijden. De slachtoffers worden gemaand te stoppen en ook hen wordt gevraagd naar drugs, mogelijke wapens en geld in het voertuig. Ook deze slachtoffers werken netjes mee en geven inzage in hun contante geld. De ‘agent’ geeft aan het te gaan controleren, maar stapt dan weer in de Seat en het duo gaat er met hoge snelheid vandoor.

Veel cashgeld

In beide zaken waren de slachtoffers van plan om een voertuig te gaan kopen van de duizenden euro’s cashgeld die ze bij zich hadden. Helaas komt het vaker voor dat mensen op deze manier slachtoffer worden van nepagenten. Slachtoffers komen vaak elders uit Europa, werken bijvoorbeeld als autohandelaar en betalen veelal contant.

De politie waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit. Daarnaast is het dringende advies om niet met grote hoeveelheden cashgeld op pad te gaan. Dat maakt het risico om slachtoffer te worden kleiner. Onderaan dit bericht zijn waarschuwingen in het Engels, Pools en Russisch te vinden. 

Signalement

In beide zaken stapten de bijrijder uit om een gesprek met de slachtoffers aan te knopen. De bijrijder wordt door alle betrokkenen als volgt omschreven: man met lichte huidskleur, tussen de 30 en 40 jaar oud en geen gezichtsbeharing. Hoewel een verband tussen de twee zaken niet vaststaat, lijken de verhalen vrijwel identiek.

Tippen over zaken

Wie meer weet over de zaken in Asperen en Raalte, vragen we om contact op te nemen. Tippen mag via de opsporingstiplijn op 0800-6070 of volledig anoniem via 0800-7000. Ook gemaakte beelden van bijvoorbeeld dashcams kunnen van groot belang zijn voor het onderzoek.

  • Reed u maandag 21 februari tussen 14.30 en 15.15 uur op de Zeiving in Asperen en heeft u een dashcam? Dan vragen we u om de beelden te bekijken of daar een zwarte Seat Leon op te zien is.
  • Reed u dinsdag 22 februari tussen 13.30 en 14.15 uur op de Wijheseweg in Raalte en heeft u een dashcam? Dan vragen we u om de beelden te bekijken of daar een zwarte Seat Leon op te zien is.

^SV 2022079608/2022080726