Storm Eunice wordt nog heftiger: morgen code oranje in het hele land

Storm Eunice wordt nog heftiger: morgen code oranje in het hele land

Geplaatst op 17 februari 2022, om 16:27 uur

NEDERLAND – Het KNMI geeft code oranje voor heel Nederland voor storm Eunice. De verwachting is dat Eunice gepaard gaat met hardere wind dan storm Dudley, die afgelopen nacht over ons land trok.

“Boven land zullen we veelal te maken krijgen met windkracht 8. Langs de westkust, rond het IJsselmeer, de Wadden en Friesland en Groningen is er kans op windkracht 9 of 10”, legt weervrouw Willemijn Hoebert uit.

In het oosten en zuiden van het land worden windsnelheden van 75 tot 100 kilometer per uur verwacht. “Langs de westkust, in Utrecht, Flevoland Friesland en Groningen 110 tot 120 en in het noordwesten en op de Waddeneilanden zelfs 130 kilometer per uur”, zegt Hoebert.

De storm komt naar verwachting rond 14.00 uur aan land. De piek van Eunice ligt in de middag en avond. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuidwesten uit af.

Noodopvang asielzoekers verhuist
Eunice wordt de vierde storm dit jaar, en de vijfde deze winter. We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9.

Verspreid door het land worden voorbereidingen getroffen voor Eunice. Zo verhuizen 200 asielzoekers in Groningen een paar dagen vanuit de noodopvang naar kazerne Zoutkamp. Volgens opvangorganisatie COA leidt de wind tot veel lawaai in de noodopvang. De GGD’s laten weten dat meerdere test- en vaccinatielocaties sluiten, onder meer die in De Meern (Utrecht), Alkmaar en Middenmeer (Noord-Holland).

Storm Dudley heeft op meerdere plekken in het land tot schade geleid, met name ten noorden van de grote rivieren. In meerdere provincies waaiden bomen om en raakten auto’s, huizen en gebouwen beschadigd.

Foto: Buienradar.nl