Waarschuwing voor dodelijke Duitse kauwbotten; hond overlijdt aan mysterieus syndroom - 112 Nederland

Waarschuwing voor dodelijke Duitse kauwbotten; hond overlijdt aan mysterieus syndroom

Geplaatst op 24 december 2024, om 17:23 uur

NEDERLAND/DUITSLAND – Er wordt gewaarschuwd voor een mysterieus syndroom dat bekend staat als het “Weerwolfsyndroom” bij honden die een kauwbot hebben gehad die afkomstig is uit een fabriek in Duitsland. Het eten van een bot kan de dood betekenen voor de viervoeter. Dit gebeurde ook bij een echtpaar uit Groningen.

In verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, Finland, België, Zwitserland en nu ook in Nederland, wordt een aanzienlijke stijging gemeld van honden die lijden aan een mysterieus syndroom dat bekend staat als het “Weerwolfsyndroom”. De getroffen honden vertonen plotselinge neurologische symptomen zoals extreme opwinding, paniekaanvallen met gehuil als een wolf, rusteloosheid, geschreeuw, agressief gedrag, krampen, pogingen om door ramen en deuren te ontsnappen en aanvallen die veel weg hebben van epilepsie.

Bij een echtpaar uit Groningen zijn twee honden hoogstwaarschijnlijk getroffen door dit syndroom. Eén hond is eraan overleden en de andere is opgenomen in het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht. Voor het echtpaar dat al tientallen jaren honden heeft, was dit een ingrijpende ervaring.

Het echtpaar geeft aan dat de honden ziek werden ongeveer een dag na het geven van de kauwbotten. De overleden hond werd behandeld door de lokale dierenarts. Toen de ziekteverschijnselen zich openbaarden bij de tweede hond werden zij doorverwezen naar het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht. Daar kwam naar voren dat mogelijk de kauwbotten de oorzaak van de ziekteverschijnselen zijn.

Inmiddels zijn veel dierenartsen in Nederland op de hoogte van dit syndroom en is ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd.

Internationaal vermoeden onderzoekers dat kauwbotten, kauwsnacks en kauwstaven tijdens het productieproces mogelijk verontreinigd zijn met mycotoxinen(schimmelgifstoffen). Hoewel de exacte oorzaak dus nog niet is vastgesteld, sluiten experts infecties, vaccinaties en tekenmiddelen uit als oorzaak bij de getroffen honden.

Dierenartsen adviseren hondenbezitters alert te zijn en hun hond bij symptomen onmiddellijk naar een dierenarts te brengen.