Woningbranden vaker veroorzaakt door brandende accu’s - 112 Nederland

Woningbranden vaker veroorzaakt door brandende accu’s

Geplaatst op 23 oktober 2024, om 11:26 uur

BINNENLAND – Accu’s van elektrische voertuigen, zoals e-bikes en scooters, en andere apparaten zoals telefoons en speelgoed, worden steeds vaker in verband gebracht met woningbranden. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In 2023 werd bij 5 procent van de woningbranden vermoed dat batterijen de oorzaak waren, terwijl dit percentage een jaar eerder nog op 3 procent lag.

Volgens Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, hangt de stijging samen met de groeiende populariteit van elektrische fietsen en scooters. Hij benadrukt het belang van bewustwording rondom de risico’s. Dit kan volgens hem veel schade en leed voorkomen. In totaal registreerden verzekeraars in 2023 ruim 52.000 claims voor woningbranden, een daling ten opzichte van de 54.000 claims in 2022.

Dit jaar ligt de focus tijdens de Nationale Brandpreventieweken op het veilig opladen van elektrische voertuigen. De brandweer, verzekeraars en de Nederlandse Brandwonden Stichting roepen op tot meer voorzichtigheid bij het opladen van accu’s. Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting, waarschuwt voor de gevaren van het zelf blussen van een brandende accu met water. De brandweer adviseert om bij een batterijbrand direct naar buiten te gaan en 112 te bellen.

Foto: Ter Illustratie