OM eist gevangenisstraffen voor vuurwapen- en drugshandel - 112 Nederland

OM eist gevangenisstraffen voor vuurwapen- en drugshandel

Geplaatst op 15 oktober 2024, om 22:30 uur

BINNENLAND – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen van 4 tot 7 jaar geëist tegen drie verdachten in een zaak rondom de handel in soft- en harddrugs, evenals vuurwapens. Tijdens zittingen in de rechtbank Overijssel in Zwolle op maandag en dinsdag werd duidelijk dat twee verdachten ook betrokken waren bij een aanslag met een vuurwerkbom op een auto.

Uit versleutelde SkyECC-chats tussen een 41-jarige man uit Purmerend en een 28-jarige man uit Eindhoven blijkt dat zij actief waren in de handel van (automatische) vuurwapens en drugs. Begin 2021 bespraken zij de levering van cocaïne en deelden zij foto’s van hun voorraad.

Observaties door de politie leidden ook tot de identificatie van een 28-jarige man uit Oss, die foto’s van grote hoeveelheden hennep op zijn telefoon had. De verdachten gebruikten een adres in Amsterdam voor hun activiteiten, waar henneptoppen werden aangetroffen.

De hoofdverdachte uit Purmerend bood verschillende vuurwapens aan, waaronder een Kalasjnikov AK-27. Ook een explosie op een auto in Nuland in september 2022, vermoedelijk veroorzaakt door een vuurwerkbom, is aan deze zaak gerelateerd. De verdachte uit Oss zou de aanslag hebben gepleegd in opdracht van de hoofdverdachte.

De rechtbank zal op 14 november uitspraak doen in deze zaak.