Politie arresteert vier mannen in onderzoek naar illegale zeevisserij - 112 Nederland

Politie arresteert vier mannen in onderzoek naar illegale zeevisserij

Geplaatst op 11 oktober 2024, om 11:06 uur

VROUWENPOLDER – De politie heeft in samenwerking met het openbaar ministerie op dinsdag 8 oktober in Den Haag, Rotterdam en Vlissingen vier verdachten aangehouden, waarna hun woningen zijn doorzocht. Vervolgens werden er een visgroothandel en een viswinkel in Rotterdam en een visgroothandel in Breskens doorzocht. De aanhoudingen en doorzoeken zijn het resultaat van een onderzoek naar de illegale vangst en handel in zeebaars, gevangen vanaf de Oosterscheldekering.

Het illegaal vissen op zeebaars vanaf de Oosterscheldekering is een probleem dat al jaren speelt in het zeebaars-seizoen dat loopt van april/mei tot en met oktober. Sommige illegale vissers vangen wel meer dan duizend kilo in een seizoen. De particuliere vissers verkopen hun buit aan viswinkels en groothandels. Er wordt met deze handel veel zwart geld verdiend.

Levensgevaarlijk
Vissen vanaf de Oosterscheldekering is verboden, maar toch wordt er daar met grote regelmaat gevist, met hengels en (hand)lijnen. De vangst vanaf het strand is toegestaan tot twee vissen per persoon. Meer dan twee vissen valt volgens de wet onder commercieel en is strafbaar. Wanneer mensen met grote regelmaat een veelvoud van wat is toegestaan per persoon vangen, dan is er geen sprake meer van hobbymatig vissen, maar van commerciële visserij en is er sprake van overbevissing. Dit is een misdrijf.

Daarnaast is vissen vanaf de Oosterscheldekering levensgevaarlijk vanwege de zeer sterke stroming van het water daar. Het risico van het in het water vallen is groot en de overlevingskans is daar bijzonder klein. Naast het risico dat dit oplevert voor de illegale visser levert dit ook risico’s op voor toezichthouders. Dit bemoeilijkt de handhaving.