46-jarige man brengt buurvrouw met messteken om het leven: OM eist 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging

46-jarige man brengt buurvrouw met messteken om het leven: OM eist 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging

Geplaatst op 3 oktober 2024, om 20:58 uur

UDEN – Een 46-jarige man uit Uden zou in september 2023 zijn buurvrouw met messteken om het leven hebben gebracht. Vandaag moest hij zich voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man.

Het is woensdag 6 september rond 10.30 als er een melding bij de politie binnenkomt. Een vrouw zou de deur niet open doen nadat er is aangebeld bij haar woning. Bij binnenkomst vindt de politie de vrouw op een stoel in een grote plas bloed. Al snel blijkt dat zij een dag eerder met messteken om het leven is gebracht.

Overlast
Uit raadpleging van politiesystemen blijkt dat het slachtoffer een conflict had met haar buurman. De buren zouden over en weer overlast ervaren en daar meerdere meldingen van hebben gemaakt. Verder blijkt de buurman voor diverse delicten in tbs hebben gezeten, hoofdzakelijk voor een roofoverval. Naar aanleiding van de bevindingen en getuigenverklaringen wordt de buurman, een 46-jarige man uit Uden, dezelfde dag nog als verdachte aangehouden.

Camerabeelden
Het onderzoek, dat onder andere bestaat uit (digitaal) sporenonderzoek en het uitlezen van camerabeelden, bevestigt dat de buurman verantwoordelijk zou zijn voor de steekpartij. Te zien is dat iemand naar de voordeur van zijn buurvrouw loopt, waarna een vrouwenstem even later om hulp schreeuwt. Even later is de verdachte op camerabeelden te zijn met een mes in zijn hand.

Voorbedachte raad
In het requisitoir besteedde de officier van justitie ruimschoots aandacht aan de vraag of de buurman heeft gehandeld met voorbedachte raad. Oftewel: gaat het om moord of doodslag? Naar oordeel van het OM kan uit de feiten worden afgeleid dat hij op enig moment heeft besloten om een koksmes te pakken, ongezien naar haar toe te lopen en haar neer te steken. Het OM komt daarom tot een eis voor moord. De officier van justitie: ‘Een moord als deze jaagt heel veel mensen angst aan. Kennelijk kan het zo misgaan dat een buurman je met messteken om het leven brengt omdat hij geluidsoverlast ervaart.’

Celstraf en tbs met dwangverpleging
Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de man leidt aan een psychische stoornis. Het OM leidt uit dat onderzoek af dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Het risico op herhaling is groot en levert dus gevaar op voor de maatschappij. Het OM eist in deze zaak daarom 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechter doet over twee weken uitspraak.