Man houdt beveiliger in een wurggreep en snijdt zijn ademhaling af: Verdachte wilde ‘knuffelen’

Man houdt beveiliger in een wurggreep en snijdt zijn ademhaling af: Verdachte wilde ‘knuffelen’

Geplaatst op 27 september 2024, om 19:37 uur

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf en contactverbod geëist tegen een 24-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van het mishandelen van een beveiliger op de kermis op het Malieveld. De man zou de beveiliger in een wurggreep hebben gehouden, waardoor deze ernstige verwondingen opliep aan zijn nek en hoofd.

De verdachte bezocht in april de kermis en weigerde zich te laten fouilleren na een rood signaal bij de detectiepoortjes. Toen hij toch het terrein op liep, probeerden beveiligers hem tegen te houden. Op beveiligingsbeelden is te zien hoe de verdachte zich losrukte en de beveiliger aanviel, waarbij hij hem twee kniestoten tegen het hoofd gaf. Vervolgens hield hij de beveiliger 23 seconden lang in een wurggreep.

Ademhaling af te snijden
Volgens het OM riskeerde de verdachte bewust het leven van de beveiliger door zijn ademhaling af te snijden. De verdachte beweerde dat hij de beveiliger enkel wilde “knuffelen” om hem te kalmeren, maar het OM betwijfelt dat sterk en beschuldigt hem van poging tot doodslag. Strafverzwarend is volgens het OM dat de beveiliger gewoon zijn werk deed.

Het OM heeft 18 maanden cel geëist, waarvan 9 voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar onder toezicht en een contactverbod met het slachtoffer. De uitspraak van de rechtbank wordt over twee weken verwacht.