Taakstraf en rijontzegging tegen 22-jarige automobilist die voetgangster doodreed

Taakstraf en rijontzegging tegen 22-jarige automobilist die voetgangster doodreed

Geplaatst op 25 september 2024, om 10:42 uur

UTRECHT – Een 22-jarige automobilist uit Utrecht wordt vervolgd voor het dodelijk aanrijden van een 78-jarige vrouw op de Marnedreef bij winkelcentrum Overvecht. Het ongeluk gebeurde op 8 april vorig jaar, waarbij forensisch onderzoek heeft aangetoond dat de bestuurder veel te hard reed. Hij reed ruim twee keer de toegestane snelheid van 50 km/u en probeerde een noodstop te maken op het moment dat hij de voetgangster opmerkte. Bij het ongeluk, waarbij de automobilist 125 km/u reed, raakte de vrouw zwaargewond en overleed op weg naar het ziekenhuis.

In de rechtszaal was de sfeer beladen, met veel verdriet en boosheid onder de nabestaanden. De verdachte toonde weinig berouw en gaf geen duidelijke verklaring voor zijn roekeloze rijgedrag. Hij beweerde zich door de shock niets meer te herinneren van het ongeluk. Zijn advocaat vertelde dat de man nog dagelijks worstelt met wat hij heeft aangericht en dat hij therapie heeft gehad.

Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De advocaat van de nabestaanden pleitte echter voor een zwaardere straf en eist namens de zus van het slachtoffer een schadevergoeding van 17.500 euro. De rechtbank doet op 8 oktober uitspraak.