‘Elektrische auto’s veel brandveiliger dan andere’

‘Elektrische auto’s veel brandveiliger dan andere’

Geplaatst op 31 augustus 2024, om 16:58 uur

BINNENLAND – Hybride auto’s vormen een groter risico op brand dan elektrische voertuigen, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek van twee jaar geleden. Het onderzoek, uitgevoerd door AutoInsuranceEZ, wijst uit dat hybrides vaker in brand vliegen dan zowel volledig elektrische auto’s als voertuigen met een verbrandingsmotor. De website Autoweek bracht dit naar buiten.

De onderzoekers vergeleken gegevens van de National Transportation Safety Board en de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Association met verkoopgegevens per type auto. Wat opvalt, is dat hybride voertuigen in de VS veel vaker betrokken zijn bij branden. Zo telden hybrides per 100.000 verkochte auto’s maar liefst 3.475 branden. Bij benzineauto’s lag dit aantal op 1.530, terwijl elektrische auto’s slechts 25 branden kenden per 100.000 voertuigen.

Waarom hybride voertuigen vaker in brand vliegen, is nog niet officieel vastgesteld. Wel is bekend dat de kleine accu’s in plug-in hybrides zwaar belast worden, vooral in de eerste kilometers wanneer de benzinemotor nog niet is ingeschakeld. Als de software niet goed functioneert, kan de accu oververhit raken en tijdens het opladen warmte in plaats van energie opslaan, wat kan leiden tot brand.

Hoewel elektrische voertuigen dus minder vaak in brand vliegen, blijft het risico niet volledig afwezig. Dit bleek onlangs in Nijmegen, waar een elektrische auto vlam vatte tijdens het opladen. De vlammen sloegen snel over naar een nabijgelegen bedrijfspand. De brandweer rukte groots uit om de brand te bestrijden en wist te voorkomen dat het vuur zich verder verspreidde, maar het pand liep aanzienlijke schade op. Dit incident toont aan dat, hoewel elektrische auto’s statistisch gezien veiliger zijn, de gevolgen van een brand toch groot kunnen zijn.

Foto’s: Persbureau Heitink