Nederlandse voortvluchtige veroordeeld voor seksueel misbruik opgepakt in Spanje

Nederlandse voortvluchtige veroordeeld voor seksueel misbruik opgepakt in Spanje

Geplaatst op 28 augustus 2024, om 22:04 uur

TORTOSA – Een voortvluchtige man die in Nederland is veroordeeld voor seksueel misbruik van een minderjarige, is in Spanje gearresteerd. Dit meldt de Spaanse politie woensdag. Naast een persbericht heeft de politie ook een foto en twee video’s van de arrestatie vrijgegeven, waarbij het gezicht van de man onherkenbaar is gemaakt.

De arrestatie vond plaats minder dan 24 uur nadat er een Europees Arrestatie- en Overleveringsbevel tegen hem was uitgevaardigd. Hij werd opgepakt in Tortosa, een stad aan de noordoostkust van Spanje, in de autonome regio Catalonië, provincie Tarragona.

De man was in 2020 schuldig bevonden aan seksueel misbruik en veroordeeld tot een gevangenisstraf in Nederland. Nadat hij op de vlucht was geslagen, werd zijn verblijfplaats onbekend. Het Spaanse politieonderzoek begon na melding van de situatie door de Nederlandse autoriteiten. Dankzij deze informatie wisten de Spaanse onderzoekers de woning van de voortvluchtige in Tortosa snel te lokaliseren.

Na de vorming van een arrestatieteam werd de man in de gaten gehouden en uiteindelijk op straat gearresteerd toen hij zijn woning verliet. Hij is nu in handen van de Centrale Onderzoeksrechtbank in Spanje, die zal beslissen over zijn uitlevering aan Nederland.