Directeur van een detacheringsbedrijf beschuldigd van verkrachting en aanranding op werkvloer

Directeur van een detacheringsbedrijf beschuldigd van verkrachting en aanranding op werkvloer

Geplaatst op 27 augustus 2024, om 19:10 uur

AMERSFOORT – Een 47-jarige directeur van een detacheringsbedrijf wordt beschuldigd van seksueel misbruik van twee werknemers in 2020 en 2021. Op dinsdag verscheen hij voor de rechter, waarbij het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van 30 maanden eist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

De meldingen kwamen binnen kort na de uitzending van ‘BOOS: This is The Voice’ op 20 januari 2022, waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de kaak werd gesteld. Twee vrouwen deden aangifte tegen hun voormalige werkgever. In juli 2020 en november 2021 zou de man hen, tegen hun wil, tot seksuele handelingen hebben gedwongen.

Het eerste incident vond plaats tijdens een barbecue in 2020. Toen een vrouwelijke werknemer wilde gaan slapen, weigerde de man dat te accepteren en verkrachtte haar, ondanks haar duidelijke afwijzing. Het tweede incident gebeurde tijdens een bedrijfsuitje in Amersfoort in 2021, waar de man een andere vrouwelijke werknemer aanrandde. Hij drong het damestoilet binnen, zoende en betastte haar tegen haar wil. Na beide gebeurtenissen meldden de vrouwen zich ziek.

De politie onderzocht de incidenten, waarbij getuigenverklaringen, medische documenten, e-mails en appberichten de aangiftes ondersteunden. Volgens het OM blijkt uit het onderzoek dat de directeur zich schuldig heeft gemaakt aan zedenmisdrijven. De officier van justitie benadrukte dat de man misbruik maakte van de afhankelijke positie van de werknemers, die bang waren hun baan te verliezen als ze de grensoverschrijdende incidenten zouden melden. Gezien de ernst van de feiten en het maatschappelijke belang acht het OM een celstraf noodzakelijk. Naast de gevangenisstraf wordt ook een contactverbod met een van de slachtoffers geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak.