Kat sterft hongerdood na detentie baasje: ‘Niemand greep in’

Kat sterft hongerdood na detentie baasje: ‘Niemand greep in’

Geplaatst op 24 augustus 2024, om 09:45 uur

APELDOORN – In Apeldoorn is een schrijnende situatie aan het licht gekomen rond een flatwoning waar de bewoner al enkele maanden in de gevangenis zit. Buren maakten zich zorgen over de twee katten van de gedetineerde vanwege een afschuwelijke geur van ontbinding die rond het appartement hing. Ondanks meerdere waarschuwingen door buurtbewoners, duurde het enige tijd voordat er actie werd ondernomen.

De politie werd ingeschakeld, maar na een bezoek aan de woning vertrokken agenten weer zonder binnen te gaan of de katten te zien. Een buurtbewoner had hen verteld dat er iemand voor de katten zorgde, en de politie nam genoegen met deze informatie. Later bleek echter dat deze informatie niet klopte: één van de katten stierf uiteindelijk aan ondervoeding, terwijl de andere kat zwaar verwaarloosd was en vol vlooien zat.

Maaike Moulijn, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn. Ze vraagt zich af wie verantwoordelijk is voor het welzijn van huisdieren van mensen die opgepakt worden en hoe het kan dat noch de politie noch de woningbouwcorporatie op tijd actie ondernam ondanks de meldingen van buren.

Volgens de politie en woningcorporatie Mooiland was er geen eerdere melding over de situatie bekend bij hen. De politie geeft toe dat ze wellicht te veel vertrouwden op de verklaring van de vermeende kattenverzorger en dat ze hieruit lering moeten trekken. De woningcorporatie heeft na het ontdekken van de situatie de huur van het appartement beëindigd en de woning gereinigd.

Deze tragische situatie heeft de vraag opgeroepen hoe dergelijke situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden en wie precies verantwoordelijk is voor het welzijn van dieren in vergelijkbare omstandigheden.