Brand in grote kippenstal België, rook en stank in groot deel van Brabant

Brand in grote kippenstal België, rook en stank in groot deel van Brabant

Geplaatst op 23 augustus 2024, om 20:16 uur

BAARLE-HERTOG/BAARLE-NASSAU – Vrijdagmiddag rond 14:00 uur ontstond een brand bij een pluimveebedrijf in Merksplas, België, nabij de grens met Turnhout. Het bedrijf huisvestte ongeveer 100.000 kippen. Door de brand ontstond er rook- en stankoverlast in grote delen van Brabant. Aanvankelijk hadden vooral inwoners van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau hier last van. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant adviseerde bewoners om ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Later op de middag verspreidde de stank zich door de wind naar het midden van de provincie, waaronder de regio’s Hilvarenbeek, Tilburg en Diessen. Ook daar werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

Volgens berichten zijn zeker 36.000 kippen omgekomen. Daarnaast zou er bij de brand asbest zijn vrijgekomen. De burgemeester van Merksplas gaf aan dat het vuur ontstond tijdens werkzaamheden aan het dak, waarbij asbest werd vervangen.

De brand werd rond 17:30 uur onder controle gebracht. Naar verwachting zal het nablussen, en daarmee ook de overlast, tot zaterdagochtend duren.

Foto’s: Tom van de put