Code geel vanwege hitte: kan leiden tot benauwdheid

Code geel vanwege hitte: kan leiden tot benauwdheid

Geplaatst op 11 augustus 2024, om 21:38 uur

NEDERLAND – Het KNMI heeft voor maandag code geel afgegeven voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het weerinstituut waarschuwt voor extreem warme temperaturen tussen de 32 en 35 graden, vooral in de zuidelijke provincies. Deze hitte kan leiden tot benauwdheid, er wordt afgeraden om fysiek inspannende activiteiten te ondernemen, zelfs ’s avonds, omdat de temperatuur rond 20:00 uur nog steeds 32 graden kan zijn.

De verwachting is dat het vooral in het zuidoosten van het land zwaar wordt, met code geel die vanaf 13.00 uur van kracht is. Naarmate de middag vordert, zal de luchtvochtigheid toenemen, wat de benauwdheid verder verergert. De grootste hittepiek wordt verwacht tussen 15.00 uur en 20.00 uur. Deze combinatie van hoge temperaturen en luchtvochtigheid kan leiden tot oververhitting en uitdroging, vooral bij mensen met een kwetsbare gezondheid. Bij zware inspanning kunnen deze klachten ook bij anderen optreden.

De waarschuwing geldt voorlopig van 13.00 uur tot 20.00 uur. Weerwaarschuwingen zoals deze worden vaak afgegeven wanneer de nachten warm blijven en de hitte enkele dagen aanhoudt. Zonder airco kan de temperatuur in huis verder oplopen dan verwacht.