Wolf die kindje omverliep was écht een wolf: DNA-onderzoek bevestigt

Wolf die kindje omverliep was écht een wolf: DNA-onderzoek bevestigt

Geplaatst op 8 augustus 2024, om 20:08 uur

UTRECHT – Bij het incident in het bosgebied van Austerlitz, waarbij een meisje ten val kwam, bleek ook een wolf betrokken te zijn. Dit is bevestigd door een DNA-analyse van de kleding van het kind. Verdere DNA-onderzoeken moeten uitwijzen om welke wolf het precies gaat, aldus de provincie Utrecht.

Wolvenexperts van de Zoogdiervereniging zijn ingeschakeld om het gedrag van de wolf richting het kind te analyseren en de rol van een loslopende hond te onderzoeken. Volgens hun advies aan de provincie, vertoont de wolf problematisch gedrag volgens de “escalatieladder van het wolvenplan”, maar is het geen probleemwolf. De wolf zou vermoedelijk op de hond zijn afgegaan en niet op het meisje. De provincie Utrecht behandelt momenteel een aanvraag voor een vergunning om de wolf te vangen, te zenderen en weer schuw te maken. Daarnaast wordt een aanvraag voor afschot voorbereid. De provincie wil alle beschikbare middelen en instrumenten inzetten om snel te kunnen handelen indien nodig.

Kort na het incident riepen de provincie en de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug op om niet met kleine kinderen de bosgebieden in deze gemeenten te betreden. Daarnaast adviseren ze om honden aangelijnd en dicht bij zich te houden.

Woensdag vond er bij Zeist opnieuw een incident plaats tussen een wolf en een loslopende hond. Een dierenarts constateerde een bijtwond bij de hond. Wolvendeskundigen benadrukken dat loslopende honden een veel grotere kans lopen op een confrontatie met een wolf dan aangelijnde honden die dicht bij mensen blijven, aldus de provincie.