18 jaar gevangenisstraf voor dodelijke schietpartij café - 112 Nederland

18 jaar gevangenisstraf voor dodelijke schietpartij café

Geplaatst op 18 september 2023, om 23:22 uur

DEN HAAG – De rechtbank Den Haag heeft een 42-jarige man veroordeeld voor een schietpartij in een vol café in de Herenstraat in Den Haag op 11 juli 2015. Daarbij is een man overleden en raakte een andere ernstig gewond. Na de schietpartij vluchtte de verdachte naar Brazilië waar hij op een gegeven moment is aangehouden. Ruim zeven jaar na het overlijden van het slachtoffer is hij overgebracht naar Nederland. De rechtbank legt de verdachte een celstraf op van 18 jaar.

In de bewuste nacht hoorden agenten die in de buurt waren rond 4.30 uur verschillende schoten. Ter plaatse zagen ze een man voor een vol café in de Herenstraat op de grond liggen met meerdere wonden in zijn bovenlichaam. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Bij sectie op het lichaam zijn later zeventien schotverwondingen waargenomen. Een paar meter bij het overleden slachtoffer stond een andere man die ook geraakt was en ernstig gewond bleek te zijn. Hij heeft het incident overleefd.

Na het incident zijn verschillende getuigen op verschillende momenten gehoord. Daaruit bleek het slachtoffer op meedogenloze wijze om het leven is gebracht. Het slachtoffer werd meerdere keren beschoten. Ook toen hij probeerde weg te komen en richting de uitgang kroop, is de schutter op hem blijven schieten. Na het schieten heeft de schutter iets tegen het slachtoffer gezegd in het Papiaments, is over hem heen gestapt en is op een rustige wijze, zonder om te kijken weggelopen.

Twee getuigen verklaarden dat de verdachte de schutter was. Dit vindt steun in de verklaring van een andere getuige die een signalement heeft gegeven van de onbekende man die heeft geschoten dat past bij het signalement van de verdachte. Tot slot worden deze verklaringen ondersteund door een afgetapt gesprek met de huistelefoon van de vriendin van verdachte waarin wordt gezegd dat de verdachte ‘mensen zou hebben neergehaald’.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt op basis van de verklaringen van getuigen en ander bewijs, dat de verdachte de schutter is geweest. De rechtbank leidt uit het bewijs af dat de kogels bedoeld waren voor het slachtoffer, maar kan niet vaststellen dat de verdachte al van tevoren het plan had om het slachtoffer te doden. Daarom wordt de verdachte veroordeeld voor doodslag, niet voor moord. Omdat de verdachte – door te schieten in een klein, vol café – bewust de kans heeft aanvaard dat hij ook anderen dodelijk zou treffen, wordt hij ook veroordeeld voor poging tot doodslag op het slachtoffer dat gewond raakte.

Het heeft er alle schijn van dat de verdachte, toen het slachtoffer al op de grond lag, zijn vuurwapen op hem heeft leeggeschoten om er zeker van te zijn dat hij het niet zou overleven. Bij de strafbepaling weegt de rechtbank dit in het nadeel van de verdachte mee. Geen enkele strafrechtelijke reactie zal kunnen weerspiegelen hoe groot de schade is die verdachte met zijn handelen heeft aangericht. Daarbij komt dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen doordat hij de dag na de schietpartij naar Brazilië is gevlucht en pas ruim zeven jaar na het overlijden van het slachtoffer is overgebracht naar Nederland. De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij geen enkele openheid van zaken heeft gegeven.

De verdachte wordt ook veroordeeld voor poging tot doodslag op het tweede slachtoffer. Dat dit slachtoffer niet is overleden en dat er niet nog meer slachtoffers in het café zijn gevallen mag een groot geluk heten. Alles overwegende vindt de rechtbank de celstraf van 18 jaar passend en geboden.

Schadevergoeding
De rechtbank veroordeelt de verdachte daarnaast tot het betalen van een vergoeding voor materiële en immateriële schade. De verdachte moet drie nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 100.000 euro. De verdachte moet het tweede slachtoffer een vergoeding betalen van ruim 15.000 euro.