De invloed van grote voetbalwedstrijden op de publieke veiligheid in Nederland - 112 Nederland

De invloed van grote voetbalwedstrijden op de publieke veiligheid in Nederland

Geplaatst op 19 december 2024, om 00:00 uur

Nederland is een voetballand; tijdens de Europese- en wereldkampioenschappen kleuren straten massaal oranje. Waar grote competities als deze gezelligheid en sfeer met zich meebrengen, zorgen de wedstrijden ook voor reuring. Grote sportevenementen zijn helaas vaak het doelwit van rellen en ophef buiten het veld. Veel gemeenten spreken van uitdagingen op het gebied van openbare veiligheid tijdens belangrijke matches. Gepaste veiligheidsmaatregelen spelen een cruciale rol in het verloop van grote voetbalwedstrijden.

Veiligheidsmaatregelen bij belangrijke competities

Om een veilige ervaring te kunnen bieden aan alle bezoekers zijn strenge veiligheidsmaatregelen van belang. Vooral bij grote, belangrijke competities zoals de Eredivisie, Champions League en andere internationale wedstrijden zijn verstoringen waarschijnlijk. Tijdens wedstrijden van dit niveau werken gemeenten nauw samen met de politie en veiligheidsdiensten, meer bewaking en politie is vaak een standaardprocedure. Een strenge controle en inspectie van tassen bij binnenkomst zijn tevens belangrijke veiligheidsmaatregelen.

De populariteit van deze competities is ongekend; pubs zitten wereldwijd bomvol en vrienden verzamelen massaal voor de tv. Om nog meer betrokken te zijn bij de wedstrijd zetten sommige supporters in op sportweddenschappen zoals pronofoot betFIRST. Dit brengt een extra element van spanning naar de competitie. Zeker voor nabij gelegen café’s en andere openbare plaatsen rondom het stadion is een gepast veiligheidsbeleid van belang. Vooral bij wedstrijden van rivaliserende clubs kunnen de emoties van loyale fans soms hoog oplopen en uitmonden in rellen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Grote toernooien zoals de Eredivisie of internationale competities vereisen dus een strict veiligheidsplan. Verschillende maatregelen dragen bij aan een veilige omgeving voor alle betrokkenen.

Fan zones

Fan zones zijn publieke plaatsen waar voetbalsupporters samen komen om de wedstrijd te kijken op grote schermen. Het voordeel van deze evenementen is een gereguleerde omgeving waar van te voren veiligheidsmaatregelen in gang worden gezet. Daarnaast raken pubs en café’s op deze manier niet overvol. Vooral in dichtbevolkte provincies zoals Noord-Holland zijn deze maatregelen nuttig. Belangrijke stappen zijn toegangscontroles en voldoende EHBO-posten. Ook zie je in fan zones vaak dat bepaalde ruimtes worden afgebakend; op deze manier voorkom je een te grote menigte op één plek.

Openbaar vervoer

Vaak zien we bij belangrijke voetbalcompetities een samenwerking tussen gemeenten, politie en vervoersbedrijven. Extra treinen en bussen worden ingezet om supporters veilig naar en van het evenement te brengen. Wanneer rivaliserende clubs een wedstrijd spelen is het soms mogelijk om een alternatieve, beveiligde route te organiseren, op deze manier blijven de fans van beide clubs gescheiden.

Verhoogde politie-inzet

Wellicht een logische maatregel, maar wel erg belangrijk: Het verhogen van de politie-inzet in en rondom het stadion. Voordat het evenement begint worden er patrouilles uitgevoerd en checkt de politie op eventuele risico-gebieden. Ook op fan zones en café’s in de buurt houdt de politie extra toezicht.

Educatie en initiatieven

Campagne’s, sociale programma’s en andere educatieve vormen rondom geweldpreventie zijn een krachtig middel om de doelgroep op de hoogte te brengen van wat er speelt. Gemeenten hopen hiermee voetbalfans te sturen en de doelgroep bewust te maken van de gevolgen van sportgeweld. Deze initiatieven willen de focus terug leggen op het spel en streven naar een veilige omgeving voor alle gasten en het personeel.

Voorlichtingen zijn een goed voorbeeld van effectieve educatie voor jongeren. Tijdens deze voorlichtingen worden de risico’s uitgelegd en worden de luisteraars blootgesteld aan eventuele gevolgen van geweld binnen de sportwereld. Scholen zijn een goede plek om deze voorlichtingen te houden, de doelgroep leert hier bijvoorbeeld ook waar ze gewelddadig gedrag kunnen melden. Rijksoverheid biedt verschillende meldpunten waar gewelddadige voorvallen of ongewenst gedrag binnen de sportwereld kunnen worden gemeld. Ook sociale programma’s en samenwerkingen met voetbalclubs zijn effectief, jongeren worden zo op doelgericht betrokken bij het belang van een veilige omgeving.

Hoewel grote voetbalcompetities vreugde en gezelligheid met zich meebrengen, blijkt de behoefte aan duidelijke veiligheidsmaatregelen van groot belang. Vooral competities als de Eredivisie en grote internationale wedstrijden kunnen leiden tot rellen en conflict. Zaken als verhoogde politie-inzet, goed georganiseerde fan zones en educatieve voorlichtingen kunnen hier aan bijdragen.