Patiënt (78) overleden nadat zuurstofslang op infuus in bovenarm was aangesloten, onderzoek gestart - 112 Nederland

Patiënt (78) overleden nadat zuurstofslang op infuus in bovenarm was aangesloten, onderzoek gestart

Geplaatst op 25 oktober 2024, om 22:03 uur

DELFT – Een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar het overlijden van een 78-jarige patiënt in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. De patiënt overleed nadat zijn zuurstofslang per ongeluk op een infuus in zijn bovenarm was aangesloten in plaats van op zijn luchtwegen. Het incident vond plaats op 11 december vorig jaar, toen een verpleegkundige de man rond 20.35 uur dood aantrof in zijn bed. Kort daarvoor had iemand vanuit de kamer op de bel gedrukt. Volgens medisch personeel was de patiënt twee uur eerder nog rustig en alert.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) wordt onderzocht of er sprake is van moord, doodslag of dood door schuld en wie verantwoordelijk is voor de fatale fout. De zoon van het slachtoffer verklaarde dat zijn vader fysiek niet in staat was om de zuurstofslang zelf aan te sluiten en benadrukte dat zijn vader geen doodswens had. De rechtbank in Den Haag spreekt van een “redelijk vermoeden” van een ernstig strafbaar feit, omdat vaststaat dat de foutieve aansluiting door menselijk handelen is ontstaan.

Het Reinier de Graaf Gasthuis sluit een medische fout uit, maar verstrekte geen details over de contra-indicaties die deze conclusie ondersteunen. De rechtbank heeft inmiddels bepaald dat het beroepsgeheim mag worden doorbroken om het medisch dossier van de patiënt in te zien, gezien de “zeer uitzonderlijke omstandigheden” van de zaak. Het OM onderzoekt drie scenario’s: suïcide, een fout door de patiënt zelf, of tussenkomst van een derde, zoals een bezoeker, medepatiënt of medewerker. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft bevestigd dat het ziekenhuis het incident toereikend heeft onderzocht.