Op nieuwe plek poepbacterie gevonden in drinkwater, advies om water te koken - 112 Nederland

Op nieuwe plek poepbacterie gevonden in drinkwater, advies om water te koken

Geplaatst op 12 oktober 2024, om 12:14 uur

NOORD-LIMBURG – Bijna 14.000 huishoudens in de gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas moeten dit weekend hun drinkwater eerst drie minuten koken vanwege een lichte verontreiniging met de E. coli-bacterie, ook wel bekend als de poepbacterie. Dit advies werd afgegeven door de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) na een routinecontrole.

Hoewel het gaat om een lage concentratie van de bacterie, wil WML geen risico nemen. Vooral mensen met een verminderde weerstand kunnen vatbaar zijn voor maag- en darmklachten. Het kookadvies geldt voor water dat wordt gebruikt om te drinken, koken, tandenpoetsen en het geven van water aan vee en huisdieren. Water voor douchen, schoonmaken en de afwas hoeft niet te worden gekookt.

Het advies blijft naar verwachting dit hele weekend van kracht. Ook in Apeldoorn geldt sinds vorige week een soortgelijk kookadvies na het aantreffen van de E. coli-bacterie in het drinkwater. Drinkwaterbedrijf Vitens wacht daar op testresultaten om te bepalen wanneer het water weer veilig is voor consumptie.