Verkeersboete niet langer direct verhoogd als je te laat betaalt - 112 Nederland

Verkeersboete niet langer direct verhoogd als je te laat betaalt

Geplaatst op 11 oktober 2024, om 17:04 uur

BINNENLAND – Het kabinet heeft plannen aangekondigd om mensen die hun verkeersboete niet betalen, eerst een betalingsherinnering te sturen, in plaats van de boete automatisch te verhogen. Deze maatregel is bedoeld om wanbetalers meer tijd te geven en onnodige extra kosten te voorkomen. Dit initiatief maakt deel uit van een bredere aanpak om het hoge aantal mensen met problematische schulden aan te pakken.

Momenteel hebben ongeveer 730.000 huishoudens schulden die moeilijk of niet te betalen zijn, waarbij de overheid in veel gevallen een belangrijke schuldeiser is. Om deze problemen aan te pakken, wil het kabinet zorgen voor één centrale plek waar mensen vragen kunnen stellen en een overzicht van openstaande schulden bij de overheid kunnen krijgen. Dit is een reactie op een rapport van ambtenaren dat afgelopen zomer werd gepresenteerd.

Het kabinet heeft in totaal 75 miljoen euro gereserveerd om schulden te verminderen. Ongeveer 20 miljoen euro is bedoeld om mensen die in financiële problemen verkeren, eerder op te sporen. Als gemeenten tijdig signalen ontvangen over betalingsachterstanden bij bijvoorbeeld zorgverzekeraars of woningcorporaties, kunnen zij sneller ingrijpen en hulp aanbieden.

Daarnaast wordt onderzocht of incasso’s ‘op pauze’ gezet kunnen worden wanneer iemand meewerkt aan een afbetalingsregeling. Dit zou mensen moeten helpen om hun schulden beter te beheren, omdat openstaande rekeningen door incassokosten vaak steeds hoger worden.

Volgens staatssecretaris Jurgen Nobel, die verantwoordelijk is voor armoedebeleid, zorgen hoge incassokosten en de complexiteit van regelingen ervoor dat mensen verder in de problemen komen. Hij benadrukt dat het beter is om schulden te voorkomen dan ze later te genezen, en wijst ook op de risico’s van kopen op afbetaling.