Stomdronken botst man (37) op auto van moeder en dochter, bijrijder overlijdt: man geeft tegenligger de schuld

Stomdronken botst man (37) op auto van moeder en dochter, bijrijder overlijdt: man geeft tegenligger de schuld

Geplaatst op 7 oktober 2024, om 21:12 uur

APPELTERN – Op nieuwjaarsdag 2023 raakte een dronken Oekraïense bestuurder betrokken bij een tragisch ongeval in Appeltern, waarbij een 27-jarige inzittende het leven verloor. De verdachte, die drie liter bier had gedronken en bijna vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had, scheurde rondjes op een rotonde voordat hij op een tegenligger botste. In de auto zaten ook een moeder en haar dochter, die zwaargewond raakten.

De moeder, die tijdens de zitting haar verhaal deed, beschreef hoe angstaanjagend het moment was toen de dronken bestuurder op hen afkwam. Hoewel ze overleefde, hield ze ernstige verwondingen over aan het ongeluk, waaronder een gebroken rugwervel en een hartkneuzing. Haar dochter heeft vooral te kampen met psychische klachten. Na de crash dacht zij dat haar moeder was overleden.

De verdachte erkende zijn dronkenschap en betuigde spijt, maar weigerde schuld te erkennen voor het feit dat hij op de verkeerde weghelft reed. Hij gaf zelfs de tegenligger de schuld van het ongeluk en dreigde hen aan te klagen. De moeder van het slachtoffer reageerde verontwaardigd op zijn houding.

De derde inzittende, die zwaargewond raakte maar het ongeluk overleefde, uitte in een schriftelijke verklaring hoe het ongeval hem gebroken en verloren heeft achtergelaten. De familie van de omgekomen passagier vorderde affectieschade van respectievelijk 20.000 en 17.500 euro voor de moeder en zus.

De officier van justitie wees op de ernstige gevolgen van het ongeval en de hoge mate van schuld van de verdachte. Hij eiste een gevangenisstraf van vier jaar en een rijverbod van vijf jaar. De verdediging betoogde dat er onvoldoende bewijs was dat de verdachte op de verkeerde weghelft reed. De uitspraak volgt over twee weken.

Foto’s: Fernando Bot & Thomas van Dijk – Persbureau Heitink