Nieuwe flitscamera’s bij spoorovergangen: meer dan 6000 roodlichtboetes

Nieuwe flitscamera’s bij spoorovergangen: meer dan 6000 roodlichtboetes

Geplaatst op 7 oktober 2024, om 21:48 uur

BINNENLAND – Sinds de introductie van nieuwe flitscamera’s bij spoorwegovergangen in de regio Utrecht en Noord-Holland zijn er sinds februari al circa 6400 boetes uitgedeeld. Deze camera’s zijn specifiek geplaatst om overtredingen te registreren van weggebruikers die spoorwegovergangen oversteken terwijl het rode knipperlicht brandt, wat wijst op een aankomende trein. Volgens ProRail, de beheerder van het Nederlandse spoorwegnet, hebben deze boetes al geleid tot een merkbare verbetering in het gedrag van weggebruikers.

De flitscamera’s leggen het kenteken vast van voertuigen die tijdens het rode licht de overgang passeren, waarna de beelden door een handhaver van ProRail worden beoordeeld. De boetes voor het negeren van een rood licht variëren: automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs kunnen een boete van 300 euro krijgen, terwijl brom- en snorfietsers een boete van 210 euro riskeren. Fietsers en voetgangers vallen echter buiten de registratiecapaciteit van de flitscamera’s en kunnen alleen door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op heterdaad worden beboet.

Op plekken waar de camera’s al actief zijn, zoals in Bunnik en Bussum, is het aantal overtredingen sinds de invoering van de camera’s drastisch gedaald. Zo zijn de wekelijkse boetes in Bunnik teruggebracht van 25 naar 10 per week, en in Bussum van 108 naar 46 in de eerste vijf weken. Volgens ProRail toont dit een positieve gedragsverandering aan.

De nieuwe flitscamera’s worden specifiek geplaatst op de meest risicovolle spoorwegovergangen. Op termijn wil ProRail deze camera’s installeren bij veertig overgangen door het hele land, met als doel de veiligheid verder te verbeteren.