Lex reed 9 km/u te hard om stervende zoon te zien: ’Boete niet kwijtgescholden, alleen korting’

Lex reed 9 km/u te hard om stervende zoon te zien: ’Boete niet kwijtgescholden, alleen korting’

Geplaatst op 6 oktober 2024, om 16:03 uur

AMSTERDAM – Een echtpaar uit Noord-Holland heeft een boete gekregen voor het rijden van 9 kilometer te hard terwijl ze onderweg waren naar hun stervende zoon in Groningen. Ondanks het tragische doel van hun spoedrit besloot het Openbaar Ministerie slechts de helft van de boete kwijt te schelden, wat het stel als koud en gevoelloos ervaarde.

Het incident vond plaats toen Lex Vos en zijn vrouw halsoverkop naar het UMCG in Groningen reden, nadat ze om 03.15 uur te horen hadden gekregen dat hun zoon een hersenbloeding had gehad. Twee uur later, om 05.15 uur, werd Vos beboet voor het overschrijden van de maximumsnelheid. Kort daarna overleed hun zoon.

Vos diende bezwaar in tegen de boete en hoopte op begrip, gezien de omstandigheden. De officier van justitie halveerde de boete tot 39 euro, wat bij Vos en zijn vrouw veel onbegrip veroorzaakte. “Het gaat ons niet om het geld, maar om het principe. De manier waarop het is afgehandeld, voelde kil aan,” aldus Vos.

De rouwende vader heeft de ombudsman om hulp gevraagd en hoopt dat er meer begrip komt voor situaties waarin mensen in nood sneller rijden.